Cort rebaixa el pressupost de totes les empreses públiques

La reducció dels comptes consolidats (2%) per al 2015 és superior a la dels generals de l'Ajuntament (0,72%) i les inversions cauen 26 punts

L'Ajuntament de Palma rebaixa el pressupost per al 2015 de totes les empreses públiques municipals. Els comptes consolidats de Cort per a l'any que ve, que sumen aquestes empreses i organismes autònoms als generals del Consistori, arribaran així als 527,2 milions d'euros, 10,7 menys que enguany. La reducció se situa així en el 2%, superior a la del 0,72% dels pressuposts de l'Ajuntament presentats divendres passat.

Aquests comptes consolidats han estat presentats pel tinent de batle d'Economia i Hisenda, Julio Martínez, que ha explicat que la rebaixa generalitzada ve donada per diferents motius que, "en cap cas", no responen a una reducció de serveis. El pressupost d'Emaya per a l'any que ve serà de 115,7 milions d'euros, 5,4 manco que enguany, i segons Martínez això és degut al fet que només s'han aprovisionat inversions per a sis mesos. En total, el capítol d'inversions per a les empreses públiques i organismes autònoms cau un 26,1%.

En les altres empreses públiques també hi ha reduccions importants, com en el cas de l'empresa que gestiona els aparcaments (SMAP), on hi ha una rebaixa en el pressupost del 16,3% que el responsable d'Hisenda atribueix a una menor quantitat destinada a amortitzacions. L'Empresa Municipal de Transports (EMT) pràcticament veu congelada la seva partida en 51 milions d'euros, mentre que la de la Funerària Municipal (EFM) minva un 4,2% pel repartiment de beneficis, segons ha dit Martínez.

En el cas dels organismes autònoms, la variació més important es produeix en els pressuposts de l'Institut Municipal d'Esports (IME), amb un 14,4% manco perquè ja no s'han de destinar recursos extraordinaris per a l'obertura del palau d'esports de Son Moix, i en l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI), amb un 12,4% menys perquè hi ha partides que ara s'assumiran a través dels comptes de l'Ajuntament. El pressupost del Patronat de l'Habitatge augmenta un 7% i el de les escoles municipals, un 4,7%.

Les despeses en personal d'aquestes empreses i organismes municipals arribaran l'any que ve als 141,9 milions d'euros, amb un increment del 2% que respon a la decisió de l'equip de govern de Mateu Isern d'afrontar durant el 2015 el pagament de totes les hores extraordinàries ajornades fins ara i del 25% de la paga extra suspesa el 2012, com estan fent la resta d'administracions.

El + vist

El + comentat