OCUPACIÓ

Bimbo atribueix a l'estacionalitat el tancament de la fàbrica a Palma

En la primera reunió mantinguda amb els sindicats per pactar les condicions, el grup ha explicat que "no és sostenible" continuar fabricant els productes aquí

La primera reunió entre el comitè de l'empresa, els sindicats i el Grup Bimbo ha girat entorn de les causes que l'empresa aporta per  tancar la fàbrica del polígon de Son Castelló, que té més de 40 anys d'història i que afectarà 33 treballadors.

L'empresa ha exposat durant una reunió que ha durat més de tres hores que no els surt rendible tenir la fàbrica oberta a Mallorca. No és sostenible, ha explicat a la trobada, per culpa de l'estacionalitat de les Illes i que les pèrdues aquí són més pronunciades que a la resta de l'Estat, on també les pateixen.

Fabricar aquí, doncs, "és car" per Bimbo. Per això ha remès avui dematí l'expedient de regulació d'ocupació al comitè i als sindicats. UGT ha explicat, després de llegir el plec de condicions que posa inicialment l'empresa, que no acceptarà que s'apliqui la reforma laboral a l' ERO de la fàbrica Bimbo de Palma.

En la documentació que aquest dimecres l'empresa ha entregat a la part social i que ha registrat la Conselleria de Treball per iniciar formalment l' ERO, s'hi assenyala que les indemnitzacions seran "les percepcions legals d'ordre general", que es tradueixen en 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats.

Segons UGT, en aquest document " fa falta una proposta de mesures alternatives al tancament de la planta de Bimbo", com seria el manteniment del centre logístic i un detall del nombre de treballadors que es podrien recol·locar allà.

A la reunió d'avui capvespre, el Grup Bimbo ha explicat que les raons de l' ERO són organitzatives i productives, encara que el cost de producció a Palma sigui "molt elevat". Per part seva, UGT i els treballadors han intentat convèncer-los que la producció és viable i els han recomanat altres maneres per subsistir a Mallorca amb l'objectiu principal de mantenir l'ocupació.

Francisco Cámara, portaveu d'UGT de Balears, ha declarat que de moment no volen parlar de recol·locacions ni indemnitzacions, que el que és primordial ara és "salvar la fàbrica". Per ell, no té lloc dins la negociació la mobilitat interna i geogràfica per recol·locar els treballadors de la planta palmesana. Des d'UGT asseguren que " Bimbo no té en compte la insularitat i oferiran una compensació per trasllat irrisòria.

Per acabar, a l'encontre d'avui capvespre s'ha pactat un calendari de negociacions de l' ERO. La pròxima reunió serà d'aquí a una setmana, dia 3 de febrer. UGT ha apuntat que en les reunions que quedin, el sindicat continuarà mantenint l'oposició al tancament de la fàbrica al polígon de Son Castelló.

Demanen la readmissió dels 14 treballadors acomiadats de Tragsa Balears

El sindicat de Comissions Obreres (CCOO) de Balears s'uneix a la institució estatal per mobilitzar-se contra l'acomiadament massiu de treballadors per part de l'empresa pública Tragsa. Aquesta va acomiadar 13 treballadors a Balears durant el Nadal (el 15% de la plantilla) i ho va fer mitjançant un burofax.

L'empresa ja va planejar el setembre passat un ERO justificant pèrdues. CCOO va recórrer la sentència de l'Audiència Nacional i es va haver de paralitzar el procediment. Tot i així, el Tribunal Suprem va ratificar la sentència de l'Audiència Nacional i, expliquen des de CCOO, l'empresa va continuar amb els acomiadaments.

Els treballadors van rebre un burofax i la indemnització pocs dies abans de Cap d'Any. Esgotada la via judicial en el Suprem, els representants dels treballadors de CCOO assenyalen que no s'aturaran de fer mobilitzacions fins que "els companys siguin recol·locats en els seus llocs de feina" i evitar així que la direcció de Tragsa substitueixi "ocupació estable i de qualitat per treball precari i temporal".