Mor als 92 anys l'escultor Francesc Torres Monsó

El 2013 va rebre el Premi Nacional de Cultural d'Arts Visuals

L'escultor, restaurador i ceramista gironí Francesc Torres Monsó (Girona, 1922) ha mort aquesta nit als 92 anys. A principis d'any havia patit un atac de cor i, a causa de diverses complicacions de salut, ha mort a l'Hospital Santa Caterina de Salt.

Amb una formació clàssica i acadèmica, va esdevenir un artista compromès, crític, reflexiu i amb una actitud desesperançada i atenta als esdeveniments del seu context. Torres Monsó és una figura cabdal en l’evolució de l’escultura dels últims cinquanta anys. La seva dilatada trajectòria exemplifica la problemàtica de l’escultura durant la segona meitat del segle XX. El pas per París els anys 50 i a Londres els 60 li dona una visió internacional de l’art, del context històric i de l’ humanisme de postguerra.

Entre les obres més significatives hi ha les lletres 'A, B, C, Q' (1980) o 'Llapis' (1981), ambdues instal·lades als carrers de Girona, ciutat a la qual sempre va estar molt arrelat. Com ha fet constatable la mostra retrospectiva a la Fundació Vila Casas, l’obra de Torres Monsó confronta amb audàcia creativa els interrogants de la condició humana, des del més íntim fins al més universal.

L'Ajuntament de Girona ha lamentat la seva pèrdua. "Aquest matí ens hem assabentat de la mort d'en Paco Torres Monsó, artista gironí de valor universal. El seu llegat ens queda per sempre", ha tuitejat l'alcalde, Carles Puigdemont.

El 2013 va rebre el Premi Nacional de Cultura en Arts Visuals per la seva dilatada trajectòria.

 

El + vist

El + comentat