Especials 04/04/2012

La manifestació de la diada del País Valencià reivindicarà els serveis públics, la llengua i la cultura

Acció Cultural del País Valencià anuncia que la tradicional marxa reivindicativa se celebrarà el proper dissabte 28 d'abril a València

Salvador Almenar
2 min

València @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } L'entitat cívica Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat avui en un comunicat que la tradicional manifestació reivindicativa de la diada del 25 d'abril se celebrarà als carrers de València el proper dissabte 28. Com cada any, els valencians estan convocats a unir-se a aquesta marxa en defensa de la llengua i la cultura, però en aquesta ocasió, a més, la situació econòmica actual que travessa el País Valencià serà uns dels aspectes fonamentals d'aquesta convocatòria. El 25 d'abril és la data que commemora la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles a mans dels soldats de Felip V a la batalla d'Almansa i que posteriorment suposaria la pèrdua dels òrgans d'autogovern valencians.

Els detalls de la manifestació i el lema d'aquesta seran presentats en els propers dies. Tot i això, ACPV ha avançat que la marxa es posarà “al servei de la llengua, la cultura i la llibertat d'expressió com a valors irrenunciables per a un model de societat de futur”. Però també el context econòmic tindrà un lloc destacat en les reivindicacions de la propera manifestació. Segons ACPV, la desfilada pels carrers de València servirà per denunciar “la política econòmica i social del govern valencià, que després d’anys de malbarataments ha provocat que el País Valencià sigui l’autonomia que està en pitjors condicions per enfrontar la crisi”. També en el terreny econòmic, l'entitat cultural ha assenyalat que la situació que viuen les arques públiques “posa en perill el manteniment de la qualitat de la sanitat, l'educació i els serveis públics al País Valencià” i ha criticat la manca d'inversions estatals a l'arc mediterrani, que impedeixen “l'articulació econòmica d'aquest espai”.

Tanmateix, la llengua i la cultura catalana i la llibertat d'expressió ocuparan gran part de les reivindicacions. D'una banda, s'exigirà la resolució del tancament de les emissions de TV3 per part del govern presidit per Francisco Camps, atès que, tot i l'inicial voluntat d'Alberto Fabra per resoldre el conflicte, “es manté la censura i l’apagada d’una oferta audiovisual en la nostra llengua fonamental”. I en segon lloc, els manifestants defensaran la presència del valencià a les aules i rebutjaran, doncs, el decret plurilingüe presentat recentment per la conselleria d'Educació.

Contràriament a aquests elements negatius, ACPV també identifica signes positius que criden a l'optimisme com l’exemple dels joves valencians, protagonistes de l’anomenada 'primavera valenciana', o la multitudinària participació en les darreres mobilitzacions en defensa de TV3 a Castelló o en defensa dels serveis públics arreu el país. L'entitat cultural tindrà molt present aquest rerefons a l’hora d’enfocar la mobilització del 28 d’abril, “per a donar-li un caire reivindicatiu i unitari en el contingut i la convocatòria, amb l’objectiu de visualitzar que hi ha vies d’eixida de la crisi que respecten l’estat de benestar, que la llengua, la cultura i la llibertat d’expressió són valors irrenunciables per a un model de societat de futur, i que hi ha un sector social creixent que comparteix aquesta exigència d’un gir en les polítiques del govern valencià”.

stats