REVOLTA A SÍRIA
Especials 12/04/2012

Al-Assad atura els bombardejos, però no retira els tancs dels carrers

El termini per a l'alto el foc del pla Annan ha expirat de matinada. Les grans potències es mostren escèptiques amb el compromís de Damasc per posar fi a la violència

Cristina Mas
2 min

BarcelonaL'alto el foc previst al pla de pau de Kofi Annan, l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per a Síria ha entrat en vigor a les sis de la matinada d'aquest dimarts. Els activistes contactats a través de Skype a les ciutats rebels de Homs i Hama informen que no hi ha foc d'artilleria, però que les tropes de l'exèrcit d'Al-Assad continuen als carrers. Els tancs, els controls militars i els franctiradors, no s'han retirat dels seus llocs.

Dimecres el règim sirià es va comprometre per escrit amb Annan amb el cessament de la violència, tot i que es va reservar el dret de respondre a "qualsevol atac de grups terroristes armats", terminologia amb què es refereix a l'oposició. Els activistes dubten que Baixar Al-Assad mantingui l'alto el foc: "aquest règim és un gran mentider", sentencia Waleed Suria des de Homs.

Les forces opositores estan preparant per avui grans manifestacions al país, en un gest de desafiament del règim que espera recuperar l'esperit inicial massiu i pacífic de les protestes que van començar fa més d'un any, en el marc de les revoltes al món àrab.

Al bàndol rebel els homes enrolats en l'Exèrcit Sirià Lliure, la majoria soldats desertors, no obeeixen una cadena de comandament formal, cosa que pot complicar l'aplicació de l'alto el foc.

Segons informa la cadena qatariana Al-Jazira des de Beirut, Annan no espera una aturada total de la violència, sinó que vol garantir que hi ha condicions per a la distribució de l'ajuda humanitària.

Escepticisme

La Casa Blanca va emetre dimecres un comunitat explicant que el president nord-americà Barack Obama i la cancellera alemanya Angela Merkel "comparteixen la preocupació perquè el govern Assad no compleix amb els termes de l'acord negociat amb Kofi Annan i continua imposant una brutalitat inacceptable contra el seu poble". Els dos mandataris van acordar en una conversa telefònica que cal impulsar una acció "més decidida" del Consell de Seguretat de l'ONU davant la crisi al país. França i la Gran Bretanya també s'han mostrat escèptics amb el compromís de Damasc amb el pla de pau.

stats