Primavera Àrab
Especials 21/11/2011

Almenys 35 morts a la revolta contra la junta militar d'Egipte

Els manifestants exigeixen el traspàs immediat del poder a un govern civil. Policia i exèrcit reprimeixen la protesta

Ara
2 min
Xocs entre manifestants i policia aquest dilluns a la plaça Tahrir / REUTERS

BarcelonaAlmenys 35 activistes han mort i 1.500 han resultat ferits des de dissabte en els enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat en diverses ciutats d'Egipte, segons fonts del dipòsit de cadàvers. La mateixa font ha dit que del total de víctimes, 20 han mort aquest dilluns. Es tracta de l'episodi de violència més greu des de la caiguda de l'expresident Hosni Mubàrak, el passat febrer. Els manifestants exigeixen a la junta militar que governa el país des de la caiguda del dictador que cedeixi immediatament el poder a un govern civil. Les protestes han començat una setmana abans de la primera fase de les eleccions legislatives, previstes per al 28 de novembre, que es tem que puguin ser aplaçades.

L'epicentre de la revolta és la plaça Tahrir, on hi ha hagut el nombre més elevat de morts els darreres tres dies, que va ser el bressol de la revolta que derrocà Mubàrak en 18 dies després de tres dècades al poder. La policia, amb el suport d'oficials de l'exèrcit, dispara gasos lacrimògens contra els acampats, que resisteixen des de dissabte una operació de desallotjament. Com en la revolta de febrer, els manifestants han instal·lat una clínica de campanya a la plaça per tractar els ferits per bales de plom recobertes de goma, perdigons i pels gasos.

Diumenge a la nit els mitjans locals van informar que s'havia arribat a un acord entre l'imam Mazir Shahin, que dirigia les pregàries a la manifestació massiva de divendres contra la junta militar, i les forces de seguretat. Els manifestants haurien estat autoritzats a quedar-se a la plaça a canvi de no apropar-se als edificis governamentals propers. Aquest matí, però, continuaven els enfrontaments davant del ministeri de l'Interior, així com a Alexandria i a Suez, les grans ciutats del país.

El ministre de Cultura egipci, Emad Abu Ghazi, ha dimitit en protesta per la repressió.

stats