Especials 01/04/2012

Els Amics de Síria insisteixen en la necessitat d'una sortida política i que Baixar apliqui el pla Annan

La reunió d'Istambul, amb 80 països, no acorda noves mesures de pressió. Turquia reclama que "es doni sortida a les demandes legítimes del poble sirià

Ara
1 min
Hillary Clinton, secretària d'Estat dels EUA, amb el ministre d'Exteriors britànic, Hague / REUTERS

BarcelonaRepresentants de 80 de països àrabs i occidentals, que formen el grup anomenat "Aamics de Síria" s'han reunit aquest diumenge a Istambul per trobar una sortida coordinada a crisi de la repressió de la revolta. Segons ha explicat el secretari d'Exteriors espanyol, Gonzalo de Benito, a un grup de periodistes, la declaració final de la trobada insistirà en la necessitat d'una sortida política i reiterarà al president Baixar al-Assad que ha d'aplicar el pla de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan."Si Assad no accepta, tornarem al Consell de Seguretat de l'ONU", ha afegit de Benito.

Per la seva banda, el primer ministre turc, Tayyp Erdongan, ha declarat que "cal donar resposta a les demandes del poble sirià, ara i aquí" i ha reivindicat un suport conjunt per als rebels que lluiten des de fa un any contra el règim de Baixar al-Assad.En la trobada s'ha valorat la possiblitat d'obrir un fons d'ajuda financera a l'oposició siriana. El principal organisme que l'aglutina, el Consell Nacional Sirià ha demanat recursos per pagar els sous dels soldats que deserten de l'exèrcit i que s'integren a l'anomenat Exèrcit Sirià Lliure, una guerrilla que té com a principal missió la protecció dels civils que es manifesten contra el règim des de fa més d'un any.

stats