Especials 01/09/2013

Àngels Guiteras: "Les entitats fem molt amb poc"

L'ARA inicia demà una sèrie que, durant els pròxims 15 dies, presentarà diverses entitats i projectes del Tercer Sector, dins de la campanya #ARAfempinya

Auri Garcia Morera
3 min
Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector, aquesta setmana.

Àngels Guiteras presideix la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social des de l'any 2009. Després de més de tres dècades treballant en aquest àmbit, defensa convençuda la importància de la tasca que fan les entitats. És exigent amb l'administració i alça la veu davant d'incompliments i manipulacions, però manté la mà estesa i subratlla que, per ajudar les entitats, de vegades no calen diners.

¿Les entitats socials estan passant per una situació molt difícil, amb les retallades i els impagaments?

Hem d'atendre més necessitats socials que mai, i ho hem de fer amb menys recursos. Això, juntament amb el retard de pagament de les administracions i l'acumulació de deute, fa que hi hagi situacions complicades. Però les entitats socials sempre hem fet molt amb poc. I la força del voluntariat i els valors de solidaritat i compromís fan que el tercer sector estigui donant una resposta molt important.

Quina part dels deutes acumulats es cobraran a l'octubre amb la línia de l'ICO per a proveïdors, i amb quines condicions?

Hi ha la factura de 70 milions que se'ns deu des del juliol passat i també altres deutes, però no el conjunt del deute, que puja a més de 600 milions. La manera d'acordar poder cobrar com més aviat millor ha estat renunciar a reclamar els interessos. Però, a banda del deute, el més important és que es prioritzin els pagaments al tercer sector social i, sobretot, que es planifiquin els pagaments. Hi ha un compromís verbal del conseller d'Economia per prioritzar el tercer sector social.

El desembre passat es va presentar un pla de suport al tercer sector. Ha donat resultats?

Les mesures del pla de suport s'estan treballant en una comissió del Govern i de la Taula. Hi ha mesures concretes, que són fàcils de fer i que s'han fet, com ara que el sector es reuneixi amb el president. També estem treballant per establir un vincle de relació més estable, que fugi de les subvencions, amb la concertació de serveis. Hi ha moltes mesures de suport que no necessàriament van vinculades a més pressupost.

¿La pròrroga dels pressupostos fa que quedi encoberta la retallada en polítiques socials?

Hi ha una confusió total. Estan fent l'estratègia de "si no pots convèncer, confon". I el Govern té sort que té un conseller d'Economia que té molt prestigi. Això és jugar a la confusió, i així és difícil acabar d'entendre quines prioritats hi haurà. No podem parlar més de retallades, i hem de començar a sentir que es faran polítiques socials i polítiques de creixement. Mentre continuem amb la mateixa simfonia, no hi haurà canvis.

Benestar és el quart departament que més ha retallat fins al maig, i a l'estiu ha suspès part de la llei de la dependència. És acceptable?

Aquesta suspensió ve perquè el govern espanyol no prioritza la llei de la dependència. Aquí hem de veure com ajudem a fer realitat el compromís del Govern de tenir una llei pròpia de promoció de l'autonomia personal. En aquest àmbit, hi ha moltes persones que ho necessiten i no tenen la valoració ni el recurs. Qui pensa que això es pot aturar? La societat no ho pot permetre.

Més enllà de la polèmica al voltant de l'informe del Síndic, ¿hi ha un problema de pobresa infantil?

La situació de pobresa infantil és preocupant. Un de cada cinc catalans és pobre, i en el cas dels infants, un de cada quatre. Hi ha famílies que no han pogut cobrir bé les necessitats alimentàries dels seus fills, i aquests són els que ens preocupen. Hem de fugir del partidisme, de la discussió terminològica de la malnutrició i la desnutrició, i acceptar les dades. El Pacte per la Infància ens ajudarà a trobar solucions, però s'hi ha de posar pressupost.

stats