Especials 30/03/2012

Arrenca el congrés del PSPV sense cap cara nova

Els socialistes valencians decideixen el seu futur entre l'actual secretari general, Jorge Alarte, i l'alcalde de Morella, Ximo Puig. Manolo Mata i Francesc Romeu aspiren a convertir-se també en candidats

Salvador Almenar
2 min

AlacantEl Partit Socialista del País Valencià (PSPV) decideix des d'aquesta tarda qui serà l'encarregat de liderar el seu projecte per als propers quatre anys. Durant tot el cap de setmana se celebra a Alacant el 12è congrés nacional, d'on sortirà elegit el seu nou secretari general i on es renovaran els òrgans de direcció. La carrera per liderar el socialisme valencià ha estat protagonitzada per quatre precandidats, malgrat que tot fa pensar que sols dos lluitaran, finalment, per la secretaria general.

L'actual líder, Jorge Alarte, es presenta a la reelecció convençut de revalidar la confiança dels militants socialistes. Però les travesses apunten que l'alcalde de Morella, Ximo Puig, portaria cert avantatge respecte del seu oponent. Amb ànims de poder optar a la secretaria general han arribat també a la Universitat d'Alacant els altres dos precandidats, Manolo Mata i Francesc Romeu. Cap de les quatre cares és nova. Ximo Puig ha estat diputat a les Corts Valencianes i va ser al govern valencià durant l'època de Joan Lerma com el seu cap de gabinet. Mata, per la seva banda, ha estat regidor de l'Ajuntament de València i no és el primer cop que se sotmet a la decisió dels militants. El 2011 va optar en primàries a liderar la candidatura a l'Ajuntament, però finalment va perdre davant Joan Calabuig. Per últim, Francesc Romeu és la segona vegada que optarà a liderar el socialisme valencià, atès que el 2008 va perdre davant l'actual secretari general, Jorge Alarte.

El conclave socialista arrenca a hores d'ara amb la constitució de la mesa del congrés i, posteriorment, es votarà l'informe de gestió de l'actual directiva. Malgrat que ha estat rebutjada en moltes assemblees locals, els afins a Alarte confien que avui es pugui treure endavant. Després, els precandidats hauran d'acreditar el suport d'un 20% dels delegats per poder formalitzar la seva candidatura, una xifra que rondaria els 105 delegats. Aquest és el moment que es preveu més llarg, ja que ací els diferents aspirants podrien arribar a algun pacte per presentar una llista conjunta i superar la tanca de delegats necessaris.

En la jornada de demà serà quan s'elegeixi el nou secretari general. El més segur és que sigui un cara a cara entre Jorge Alarte i Ximo Puig. Si no hi ha sorpresa majúscula, un d'ells dos serà el nou secretari general que diumenge conformarà la nova directiva. Eixe mateix dia, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, abrigallarà el nou líder dels socialistes valencians.

stats