Especials 18/06/2012

Andonis Samaràs busca formar govern a Grècia de forma imminent

El líder de Nova Democràcia rep l'encàrrec de començar les negociacions. Després de rebre el 'no' d'Alexis Tsipras, líder de Syriza, aquesta tarda de dilluns Samaràs es reuneix amb Evànguelos Venizelos, del Pasok i també pro austeritat, amb qui es preveu que arribin a un acord

Cristina Mas
2 min
Adonis Samaràs i Alexis Tsipras, en la primera reunió de la ronda de contactes entre partits després de les eleccions gregues / EFE

Enviada especial a AtenesDesprés de consolidar-se diumenge com la primera força a Grècia, amb un estret marge (el 29,6% dels vots), Nova Democràcia busca ara formar govern de forma imminent. El líder del partit, Andonis Samaràs, ha rebut l'encàrrec del president de la república, Kàrolos Papúlias, de formar executiu. La llei electoral grega facilita la formació de majories reservant 50 escons extres per al partit més votat, en un Parlament amb 300 diputats. Tot i això, la dreta grega ha de buscar aliances. Després rebre el 'no' d'Alexis Tsipras, el líder de l'esquerra alternativa de Syriza, que s'ha consolidat com a segona força amb el 26,8% dels vots, Samaràs s'ha reunit amb Evànguelos Venizelos, líder del Pasok, amb qui sí que espera formar una coalició de govern, ja que tots dos estan d'acord amb l'austeritat dictada per Brussel·les. Venizelos, al seu torn, ja ha anunciat que espera veure un govern de coalició com a molt tard dimarts.

Si Nova Democràcia i Pasok formen govern, sumaran així 162 escons del total de 300 del Parlament grec, i obtidran així la majoria necessària per governar. Però amb la forta contestació al carrer per les retallades, el més probable és que s'hi incorporin els 17 diputats de l'Esquerra Democràtica (Dímar, una escissió moderada de Syriza).

Els neonazis consoliden resultats

Per darrere del Pasok s'ha situat la formació nacionalista Grecs Independents, per davant dels neonazis d'Alba Daurada (6,9%). Els comunistes del KKE amb prou feines conserven la representació parlamentària, amb el 4,5% dels sufragis. L'abstenció, malgrat les fortes pressions sobre l'electorat, es va situar al 37,5% –el 2009 va ser del 29%–, una dada que denota que per a una part important de la població el que més pesa és el desencantament.

Reaccions als mercats

La Borsa d'Atenes ha obert aquest dilluns a l'alça, davant la possibilitat que les formacions pro austeritat tinguin majoria per governar. El ministre d'Exteriors alemany, Guido Westerwelle, s'ha mostrat disposat a ampliar els terminis en què Grècia ha de complir les condicions del pla de rescat, però ha reiterat que són innegociables.

"Diuen que hi haurà un govern aquesta nit, però això és Grècia i mai se sap!", somreia a primera hora Diana Agris al seu quiosc de la plaça d'Omonia. Evànguelos Venizelos, cap de llista del Pasok i exministre de Finances, va dir diumenge a la nit que preferia un govern d'unitat nacional, i no està clar que Dímar continuï posant com a condició, com va fer després de les eleccions del 6 de maig, que Syriza també participi en el govern, una opció que ahir el seu líder, Alexis Tsipras, va rebutjar de ple.

stats