Síria
Especials 04/07/2011

Assad desplega els tancs a Hama, després de les manifestacions massives de divendres

L'oposició es nega a participar en el debat nacional obert pel règim fins que no s'aturi la violència. Els soldats entren casa per casa per detenir activistes

Agències
1 min
Joves manifestants en una protesta contra el règim, divendres a Damasc. AFP

DamascLes tropes sirianes han entrat a la ciutat de Hama en una operació per detenir activistes després de les massives manifestacions antigovernamentals de divendres. Els habitants es protegeixen amb barricades i cremant pneumàtics per alentir el moviment dels tancs, que, segons apunten diversos testimonis, estan disparant de manera indiscriminada.

"Com a mínim 30 autobusos carregats de soldats i policia han entrat a Hama aquest matí. Estan disparant a discreció en barris residencials", deia un comerciant a l'agència Reuters per telèfon. Segons l'observatori sirià de drets humans més de 20 persones han sigut detingudes.

D'altra banda, alguns tancs que estaven envoltant Hama s'han desplaçat cap a poblacions del nord, mentre s'ha sabut que dos manifestants van morir per trets de les forces de seguretat ahir a Damasc, al barri d'Ahar al-Asuad, on també s'està duent a terme una campanya de detencions.

L'ofensiva arriba quan el règim del president Baixar al-Assad havia promès l'obertura d'un diàleg nacional per impulsar reformes constitucionals. Les forces de l'oposició s'han negat a participar en les converses mentre continuï la violència. Segons fonts d'associacions prodrets humans més de 1.300 activistes han sigut assassinats en la repressió des de l'inici de la revolta, a mitjans de març.

Divendres Hama va ser l'escenari de les manifestacions més grans des de l'inici de la revolta. L'endemà Assad va destituir el governador local, Ahmad Kahel Abdel Aziz, per no haver reprimit la protesta.

stats