LES REVOLTES AL MÓN
Especials 29/07/2011

Assassinat a Líbia el líder de l'exèrcit rebel

El volien interrogar perquè se sospitava que treballava per Gaddafi. Fins al febrer era la mà dreta del coronel, però es va canviar de bàndol quan l'ofensiva dels rebels avançava

Agències
1 min
Una imatge del líder libi assassinat / EFE

TrípoliEl Consell Nacional per a la Transició líbia (CNT), màxima autoritat dels rebels, ha anunciat aquest divendres la mort del cap de l'Estat major de les forces rebels, Abdel Fatah Yunis, ahir a la nit, a mans d'homes armats. "Anuncio amb tota la tristesa la mort del general Abdel Fatah Yunis, cap de l'Estat major de l'exèrcit libi", ha assegurat amb gest compungit el president del Consell Nacional Transitori (CNT), Mustafa Abdel Yalil, davant la sorpresa dels presents. Juntament amb Yunis han mort dos dels seus acompanyants, els oficials Mohammad Jamis i Naser Marqum.

Abdel Yalil ha explicat que els fets van tenir lloc després que el general hagués estat convocat per respondre a un interrogatori "per investigar qüestions relacionades amb assumptes militars". Segons ha explicat un guardaespatlles del mort, Yunis havia estat retingut per una brigada, que el volia interrogar perquè "estaven bastant segurs que treballava per Gaddafi", segons diu un soldat. Tot i això, alguns dels seus homes insisteixen que l'interrogatori havia estat per avaluar si Yunis havia comès errors en l'ofensiva de Brega en ordenar als seus homes avançar en una zona minada, cosa que havia causat un gran nombre de baixes. 



Canvi de bàndol

Yunis, considerat el segon home del règim del coronel Muammar al-Gaddafi, es va passar al bàndol rebel el 22 de febrer i immediatament va prendre el comandament de les malmeses forces armades dels rebels. Després de l'anunci del president del CNT, al bastió rebel de Bengasi, soldats fidels a Yunis han disparat contra l'edifici del govern interí i han trencat diverses finestres, sense que s'hagin produït víctimes. Cap dels agressors ha estat capturat i la investigació continua oberta.

stats