Estats Units
Especials 09/09/2011

Abu Dahdah, la connexió espanyola amb l'11-S que no es va poder provar

Abu Dahdah va ser detingut a Madrid el 13 de novembre de 2001 com a presumpte responsable d'una cèl·lula d'Al-Qaida a Espanya. Baltasar Garzón li imputava "tants delictes de terrorisme com víctimes" a l'atemptat de l'11-S

Efe
2 min
Memorial per les víctimes de l'11-S / AFP

MadridImad Eddin Barakat Yarkas, "Abu Dahdah", sobre qui durant gairebé cinc anys va pesar l'acusació de conèixer amb antelació els plans per als atemptats, va personificar la suposada connexió espanyola amb l'11-S, esfumada quan el Tribunal Suprem va considerar molt dèbils les proves presentades en contra seu.

Abu Dahdah va ser detingut a Madrid el 13 de novembre de 2001 com a presumpte responsable d'una cèl·lula d'Al-Qaida a Espanya, dos mesos després que dos avions s'estavellessin contra les Torres Bessones de Nova York i un altre s'encastés contra l'edifici del Pentàgon a Washington.

Cinc dies més tard, el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va ordenar el seu ingrés a presó després d'imputar-li "tants delictes de terrorisme com víctimes va haver-hi als atemptats de l'11 de setembre" en un auto en què afirmava que la cèl·lula presumptament dirigida per ell "hauria estat directament relacionada amb la preparació i el desenvolupament dels atemptats".

Garzón es basava en unes converses mantingudes pel detingut amb un altre suposat membre d'Al-Qaida, abans i després de l'11-S, i en la seva presumpta relació amb Mohamed Atta, un dels pilots suïcides, que també hauria passat per Espanya.

El fiscal demanava 74.337 anys de presó

Durant el judici, que va començar a l'Audiència Nacional l'abril de 2005, tres anys i mig després de la seva detenció, el fiscal demanava 74.337 anys de presó per a Imad Eddint Barakat com a "cooperador necessari" dels atemptats.

La sentència, dictada el 26 de setembre de 2005, considerava provat que Abu Dahdah "coneixia els sinistres plans d'immediata execució de l'11-S", per la qual cosa el tribunal va condemnar-lo com a autor d'un delicte de conspiració. Abu Dahdah va negar qualsevol relació amb Atta i va recórrer la sentència al Suprem, que va acabar reduint-li la pena de 27 a 12 anys.

Abu Dahdah quedarà en llibertat el novembre de 2013.

stats