Palestina
Especials 13/09/2011

L'Autoritat Palestina demanarà el reconeixement de l'Estat palestí a l'ONU

Abbas tira endavant la iniciativa malgrat el veto anunciat pels EUA. S'han convocat manifestacions massives als territoris ocupats

Redacció I Agències
2 min
Un manifestant al Iemen, amb les banderes de Palestina, Líbia, el Iemen i Síria / REUTERS

Ramal·laL'Autoritat Palestina (AP) demanarà al Consell de Seguretat de l'ONU el reconeixement com a membre de ple dret a l'Assemblea. Ho ha confirmat aquest dimarts el portaveu de l'autoritat, Mohammed Shtayyeh, membre del comitè central de Fatah. El govern palestí tirarà endavant la iniciativa (a partir del proper dia 20, quan està prevista la reunió de l'Assemblea General de l'ONU a Nova York) malgrat el veto anunciat pels Estats Units.

L'anunci posa fi a mesos d'especulacions sobre l'estratègia diplomàtica de l'AP, després que l'administració Obama anunciés que vetarà la iniciativa. "Anirem a l'ONU, anirem al Consell de Seguretat: busquem el reconeixement de ple dret sobre les fronteres de 1967", ha apuntat el portaveu palestí. El president de l'AP, Mahmud Abbas, farà un discurs a Ramal·lah divendres al vespre sobre el reclam palestí.

El reconeixement de ple dret seria un gest simbòlic, que donaria als palestins dret a vot a l'Assemblea de l'ONU i l'accés al Tribunal Penal Internacional i d'altres organismes mundials. La diplomàcia palestina assegura que ja compta amb el suport de dos terços dels membres de l'Assemblea (més de 120 països), però la iniciativa pot ser vetada pels membres permanents del Consell de Seguretat, com els Estats Units, que han anunciat la seva objecció i han pressionat l'AP amb l'amenaça de retirar-los les ajudes nord-americanes, que suposen el 12,5% del pressupost de l'Autoritat, si segueixen endavant amb el procés. Si es produeix el veto, els palestins recorreran a l'Assemblea per demanar un canvi en l'estatut d'observador, que comparteix amb el Vaticà. El portaveu de l'AP ha reconegut que, en qualsevol cas, es tracta d'un gest diplomàtic que no canviarà immediatament les condicions de vida als territoris ocupats palestins.

La iniciativa no genera consens a la societat palestina. Organizacions com Hamàs o l'esquerra se n'han desmarcat, i l'han titllat de gest unilateral de Fatah, però tampoc la boicotegen.

En plena onada de canvi al món àrab, la crida de dirigents palestins a sortir massivament als carrers en suport de la iniciativa pot obrir un nou front, en un moment de màxim aïllament internacional d'Israel, que veu trontollar el suport de dos aliats com Turquia i Egipte, a més de les incerteses que obre l'alçament popular a Síria contra la dictadura de Baixar al-Assad.

stats