LES REVOLTES AL MÓN
Especials 16/04/2011

Aznar critica la intervenció contra un Gaddafi "amic" d'Occident

També defensa el paper de Mubàrak i Ben Ali a Egipte i Tunísia i critica que els EUA i els països europeus no ataquin Síria o l'Iran

Redacció
2 min
L'expresident espanyol, José María Aznar / EFE

Nova YorkL'expresident del govern espanyol José María Aznar ha criticat els Estat Units i alguns països europeus per llançar un atac militar contra el règim de Muammar al-Gaddafi, a qui considera un "amic" d'Occident. Gaddafi segueix sent "un home extravagant, un home estrany", reconeix Aznar, però, encara que sigui "un amic extravagant, és un amic". En una conferència pronunciada a la Universitat de Columbia, a Nova York, Aznar lamenta que no s'actua de la mateixa manera contra els règims de l'Iran o Síria. Aznar també lamenta que Occident hagi donat l'esquena als ara expresidents d'Egipte, Hosni Mubàrak, i de Tunísia, Abidine Ben Ali, considerats en el passat "amics" d'Occident. 

Aznar ha afegit que "els manifestants a Síria i l'Iran apel·len a Occident perquè els doni suport, però aquest país -en referència als EUA- i els països europeus no fan res". "És molt difícil entendre una política que deixa que els amics caiguin i que els enemics romanguin en el poder", ha afirmat Aznar, en un discurs en anglès. Aznar ha recordat que, abans de 2003, Gaddafi havia donat suport al terrorisme i "era un desastre", però aquell any, davant la invasió de l'Iraq, "es va posar a pensar". Gaddafi creia, segons Aznar, que si hi havia canvi de règim a l'Iraq, potser passaria el mateix a Líbia i va rectificar la seva política. A partir de 2003, Gaddafi ha donat suport als “esforços d'Occident contra el terrorisme" i ha renunciat als seus programes d'armament biològic, químic i nuclear. 


L'excap del govern espanyol lamenta la incoherència de l'actual política dels Estats Units de "donar suport als rebels sense saber qui són". Aznar argumenta que aquesta política d'intervenció militar contra Gaddafi, "corre el risc de muntar un bon embolic", ja que ensenya als règims del Pròxim Orient que han de "mantenir-se en el poder, no fer reformes i comptar amb armament molt potent" per no ser atacats.

stats