FEM BCN CULTURA
Especials 19/03/2011

Biblioteques: més que lectura, espais per compartir

ángela A.p.
2 min
La biblioteca del Vapor Vell

BarcelonaBarcelona ja disposa de gairebé 50.000 metres quadrats d'espais per a la lectura i l'intercanvi d'informació (l'equivalent a cinc illes de l'Eixample) gràcies al compromís ferm de l'Ajuntament amb la cultura com a expressió dels valors de la ciutat: cohesió i ciutat compartida. En aquest sentit, durant aquest mandat s'han posat en marxa dotze noves biblioteques municipals i se n'han reformat quatre més en el marc del Pla de Biblioteques, que representa l'aposta més ambiciosa en biblioteca pública feta per qualsevol gran ciutat europea. Anualment, segons dades del 2010, el moviment de documents en préstec generat per les 36 biblioteques públiques municipals es troba al voltant de 4.400.000.

Compromís amb l'educació

Assumpta Bailac explica que les biblioteques municipals de Barcelona han estat sempre vinculades al sector cultural de la ciutat, però que alhora són més que això. Les biblioteques treballen en tres àmbits: cultura, aprenentatge i cohesió social. I en cada un d'aquests àmbits tenen programes diferents d'actuació. Una biblioteca no és només el seu fons de documents en paper o en suport audiovisual. També incorporen espais amb aules multimèdia, auditoris i sales polivalents i estan pensades per acollir totes les activitats que permetin l'accés a la cultura i al coneixement, tant des dels principis de la informació i l'aprenentatge individual com a través de l'intercanvi i el treball en equip. Llegir, accedir a la xarxa o treballar conjuntament són algunes de les activitats que es poden desenvolupar a le biblioteques.

Un equipament a mida

L'Ajuntament de Barcelona treballa perquè les biblioteques tinguin una sèrie de serveis comuns i, alhora, cada biblioteca s'arrela fortament al barri on està emplaçada. Per això en cada equipament hi ha una part amb un perfil característic en funció de les necessitats de cada districte. Aquesta adaptació es veu en els tipus de recursos documentals que s'ofereixen, en el tipus de programació cultural que s'hi fa, en els horaris i en els espais

stats