Especials 10/08/2012

El Brasil busca el seu primer or olímpic en futbol contra Mèxic

L'equip de Neymar jugarà una final inèdita contra el conjunt de Giovani dos Santos, una selecció que mai havia arribat tan lluny en uns Jocs Olímpics

Jordi Mestre
2 min
Neymar celebrant el seu gol contra Hondures.

BarcelonaEl Brasil i Mèxic s'enfrontaran aquest dissabte a l'estadi de Wembley (16.00 h, La 1) a la final del torneig olímpic de Londres 2012 en categoria masculina. Els brasilers intentaran sumar per fi l'or olímpic contra una selecció mexicana que jugarà la final per primera vegada.

Antecedents

Mèxic i el Brasil s'han enfrontat diverses vegades al llarg de la història del futbol a totes les categories, però mai s'havien trobat en uns Jocs Olímpics. L'últim xoc directe entre ambdues seleccions es va produir poc abans de la cita olímpica, en un amistós que va acabar amb victòria mexicana per 2-0. Curiosament, Mèxic ha vençut el Brasil en les dues finals de tornejos FIFA que han disputat: els mexicans es van imposar per 4-3 a la final de la Copa Confederacions del 1999, disputada precisament a Mèxic, i per 3-0 a la final del Mundial sub-17 de 2005, amb l'aleshores barcelonista Giovani dos Santos com a estrella.

Brasil

El conjunt que entrena Mano Menezes no ha practicat un futbol gaire espectacular, però tot i així s'ha mostrat molt superior als seus rivals en tot moment. Els brasilers s'han centrat en el lideratge de Neymar i han basat el seu joc en la solidesa del bloc defensiu i la creativitat del migcampista Oscar. L'equip 'carioca' s'ha pres molt seriosament la competició olímpica: per al tècnic Menezes, els Jocs han sigut un banc de proves decisiu de cara al Mundial del 2014. La 'verdeamarelha' ha guanyat tots els partits que ha disputat als Jocs i ha sumat sistemàticament tres gols per partit: el seu davanter, Leandro Damiao, és el 'pitxitxi' de la competició amb sis dianes. Els brasilers arriben a la seva primera final olímpica des del 1988 amb la clara etiqueta de favorits.

Mèxic

El millor resultat de la selecció olímpica mexicana va ser un sisè lloc als Jocs Olímpics d'Atlanta 96. Arribant a la final, els mexicans ja han aconseguit el seu millor resultat històric, però l'entrenador Luis Fernando Tena és ambiciós: "Estem molt contents de tenir assegurada la plata, però no ens hi conformem. Aquesta generació té una mentalitat diferent: ja van guanyar el Mundial sub-17 i la Copa Or de la CONCACAF jugant molt bé a futbol. Jugarem la final per guanyar l'or". Giovani dos Santos, que fins ara ha anotat tres gols, tornarà a ser la gran referència del conjunt 'tri' a la final.

Alineacions probables

BRA: Gabriel, Rafael, Thiago Silva, Juan Jesus, Marcelo, Sandro, Romulo, Oscar, Leandro Damiao, Lucas Moura i Neymar.

MEX: Corona, Jiménez, Mier, Reyes, Darvin, Enríquez, Salcido, G. Dos Santos, Fabián, Aquino i Peralta.

stats