Especials 17/03/2011

Brussel·les creu que el Japó “està fora de control”

El responsable de l'Energia davant la UE, Günther Oettinger, qualifica la situació a Japó d'apocalíptica

Redacció
1 min
Imatge de fum a Japó

BarcelonaEl comissari europeu de l'Energia, Günther Oettinger, ha qualificat aquesta tarda l'accident nuclear del Japó "d'apocalipsi". Considera que les autoritats locals han perdut pràcticament el control de la situació dins de la central de Fukushima.

"Estem parlant d'apocalipsi i crec que aquest és el terme correcte", ha explicat davant una comissió del Parlament europeu a Brussel·les. "Pràcticament, tot està fora de control", ha afegit. "No descarto que el pitjor estigui per venir en les pròximes hores i dies", ha assegurat.

Des de divendres, quan el terratrèmol i el tsunami van devastar el Japó, els accidents greus en diversos reactors nuclears han estat successius.

Els responsables de l'energia nuclear europea han acordat aquest dimarts fer proves d'estrès a les centrals nuclears de la Unió Europea per saber si resistirien un terratrèmol com el del Japó. En una reunió d'experts convocada pel comissari Oettinger, arran de l'explosió a les plantes japoneses, els 27 han decidit revisar la seguretat a les centrals de la Unió i invitar els estats veïns, com Suïssa o Rússia, a fer el mateix. Com que la seguretat a les plantes nuclears és competència dels estats membre, les proves no seran obligatòries però, segons ha explicat Oettinger, hi ha hagut una "'acceptació unànime" entre els estats a fer "proves comunes amb normes comunes".

stats