Especials 23/11/2012

Acaba sense acord la cimera dels Vint-i-set pel futur pressupost de la Unió Europea

Els caps d'estat i de govern europeus han estat incapaços de consensuar com s'hauria de distribuir el prop d'un bilió d'euros que la UE es gastarà entre el 2014 i el 2020

Efe
1 min
Els líders europeus reunits a la cimera de Brussel·les

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de la Unió Europea han estat incapaços d'aconseguir un acord sobre el futur pressupost de la Unió Europea per als anys 2014-2020. Les profundes divergències entre tots els governs sobre quants diners han d'aportar a les arques de Brussel·les i, sobretot, com s'han de gastar, ha fet que el president del Consell, Herman van Rompuy, hagi decidit continuar negociant els pròxims mesos i convocar una altra trobada dels Vint-i-set a principis de l'any que ve.

Des de l'inici, la cimera ha estat bloquejada per les exigències del primer ministre britànic, David Cameron, d'aplicar una tisorada contundent a les despeses comunitàries, amb l'argument que la UE ha de seguir la mateixa austeritat que exigeix als seus estats membres. A l'altre extrem, els líders de França i Polònia han capitanejat el front de països que no volen retallar les ajudes a l'agricultura, ni els fons de cohesió per a les regions menys desenvolupades.

Durant dos dies, Van Rompuy s'ha entrevistat, un per un, amb tots els líders europeus per saber quines són les línies vermelles que no estan disposats a passar en aquesta negociació. A partir d'aquí, un altre document de compromís -amb les xifres de com s'hauria de repartir un pressupost que volta el bilió d'euros- haurà de servir com a base per a nous estira i arronsa. Fonts del Consell confien a convocar una altra cimera al més alt nivell al gener o febrer del 2013.

stats