FEMBCN
Especials 12/03/2011

Els clústers agrupen empreses al 22@

L’Ajuntament de Barcelona renova integralment l’antic districte industrial per atreure talent i noves oportunitats

A. Pleguezuelos
2 min
Vista del 22@

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha impulsat els últims anys al 22@ una renovació urbana de l'antic sòl industrial dissenyada per atendre tres necessitats d'aquest barri de la ciutat: la transformació urbanística, d'una banda, i la promoció econòmica i social, de l'altra.

Pel que fa a la transformació urbanística i infraestructural, s'ha creat un entorn compacte, divers i equilibrat, en què els espais productius conviuen amb els habitatges protegits, els equipaments i les zones verdes que milloren la qualitat de vida i de treball. En aquest sentit, les iniciatives que s'han desenvolupat en els últims temps han tingut com a objectiu afavorir la interrelació entre els diferents professionals que treballen a la zona i fomentar la col·laboració entre empreses, institucions, veïns i entitats d'àmbits diversos.

Clústers estratègics

Tanmateix, la promoció econòmica ha estat la tasca principal. L'Ajuntament de Barcelona té la convicció que la innovació és la principal opció estratègica per al futur i que l'evolució econòmica i social passa per l'economia basada en el coneixement com a procés de superació de l'era industrial. Per això s'ha fomentat la progressiva implantació d'empreses intensives en coneixement, innovadores i dinàmiques que, en convivència amb les activitats de proximitat del barri –comerç, serveis– configuren un ric teixit productiu que afavoreix les sinergies i els processos d'innovació i permet millorar la competitivitat del conjunt empresarial. En aquest sentit, es van impulsar els clústers urbans, és a dir, concentracions d’empreses i institucions en un mateix territori destinats a promoure la competitivitat i la projecció i lideratge internacional en els seus sectors. Els clústers urbans s’han anat implantant amb la mateixa fórmula: la presència d’empreses de referència en el sector; el suport i la presència de les institucions més rellevants; l’existència d’espais per a petites i mitjanes empreses; la instal·lació d’universitats i centres de formació, i la construcció d’incubadores empresarials, entre altres.

Sectors de futur

22@ Barcelona aposta per sectors considerats estratègics com els mèdia, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), les tecnologies mèdiques (TecMed), l’energia i el disseny

www.22barcelona.cat

stats