SEGURETAT NUCLEAR
Especials 14/06/2011

El CSN detecta que es fuma a la nuclear d'Ascó

Un informe oficial revela que a la nuclear d'Ascó s'hi fuma i, a més, en llocs d'alt risc, com a l'edifici de combustible. El CSN ha trobat burilles en almenys vuit punts de la central tarragonina.

Carles Arbolí
2 min
NUCLEAR SENSE FUMS? El consum de tabac a l'interior de la central nuclear d'Ascó ha estat denunciat per l'informe del Consell de Seguretat Nuclear.

BARCELONA.La llei antitabac prohibeix explícitament fumar a l'interior de locals des del 2 de gener. Però més enllà de l'aspecte normatiu, hi ha llocs en els quals fumar no és només insalubre, sinó que pot ser altament perillós. Això és el que passa a la central nuclear d'Ascó, on una inspecció del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha detectat restes de cigarrets en vuit punts diferents de les instal·lacions, entre els quals hi ha espais d'alt risc com l'edifici de combustible. L'aparició de les burilles es relata a l'apartat de la inspecció que fa referència a la protecció contra incendis de la central. L'informe, de 28 pàgines, revela que la inspecció s'ha fet durant el primer trimestre de l'any i va ser redactat el 9 de maig.

Una part de les restes de cigarrets estaven dipositades sota els dos trens de filtratge que hi ha a l'edifici de combustible d'Ascó I, en els quals els inspectors del CSN van localitzar també un paquet de tabac i una ampolla que a l'informe apareix amb el nom sombrejat per no revelar de quin tipus de beguda es tractava. "La inspecció ha trobat evidències d'haver begut, fumat o mastegat xiclet en zona controlada", afegeix el dictamen tècnic. El consum d'aliments i begudes també està prohibit en aquests espais per raons de seguretat.

L'edifici de control d'Ascó I és un altre dels espais on s'ha trobat burilles, mentre que l'informe detalla també com a l'edifici Diesel d'Ascó II també hi havia restes de cigarrets en diferents punts.

L'inspecció del CSN també fa un repàs del seguit de deficiències localitzades a la central d'Ascó, entre les quals sobresurten l'elevat nombre de portes, algunes d'elles de seguretat, que tenen irregularitat o, directament, tanquen malament. En total, hi ha un mínim de 14 portes en males condicions, de les quals 7 estan a l'edifici auxiliar i, malgrat tenir l'obligatorietat de segellar espais per prevenir les acumulacions d'aigua en cas d'inundacions, en l'informe es revela que "tenen les juntes de goma envellides, fins al pùnt que no són ni elàstiques al tacte".

Magatzem a la sala de control

A Ascó II els inspectors van trobar també 19 caixes de folis DINA4 emmagatzemades a la sala de control de la nuclear. A cada caixa hi havia cinc paquets de 500 folis, es detalla en el document. L'informe explica també com després de comprovar que una vàlvula de la turbina de la central funcionava malament, es va descobrir que estava taponada per l'acumulació de fang procedent de l'aigua del riu.

Les deficiències formen part de l'informe que realitza cada trimestre el CSN a les centrals nuclears de l'Estat espanyol i aquesta és la primera vegada que es troben indicis tan evidents que es fuma a Ascó, ja que aquesta irregularitat no apareix en anteriors informes.

Malgrat la troballa de les burilles, la inspecció del CSN no fa cap referència a possibles mesures sancionadores contra els responsables de la central per aquesta pràctica irregular i fonts d'ANAV, l'empresa que gestiona les nuclears d'Ascó i Vandellòs, van dir que es tracta només de "petites deficiències".

stats