Publicitat
Publicitat

Llibres

L'illa recupera el guardó més prestigiós dels anys 60, dotat amb 50.000 euros

Carlos Fuentes rep a Mallorca el premi Formentor

L'escriptor mexicà Carlos Fuentes va rebre ahir a la nit el nou premi Formentor de les Lletres, pel conjunt de la seva obra "magnífica, simfònica i omnímoda", en un acte celebrat a la península de Formentor, al nord de Mallorca, al davant de la platja i envoltat d'autoritats, escriptors i amics

Un acte amb el qual s'ha volgut impulsar aquest premi literari, que pretén celebrar "la literatura amb majúscules", creat a Formentor fa 50 anys per Seix Barral i altres editorials internacionals com Gallimard o Einaudi, sota l'impuls de Carlos Barral i Camilo José Cela.  I un guardó que es va haver de suspendre a Espanya per circumstàncies polítiques, com avui ha recordat el mateix Carlos Fuentes, i que després de viatjar per Corfú, Salzburg i Saint Tropez, es va dissoldre.

Avui, gràcies al patrocini de les famílies Barceló i Boadas, amb l'ajuda de Basilio Baltasar, secretari del jurat del premi, i també redescobridor del premi Biblioteca Breve, es torna a crear aquest prestigiós guardó, dotat amb 50.000 euros i que al seu dia va recaure en Samuel Beckett, Jorge Luis Borges, Juan García Jorge Semprún, Saul Bellow, Juan García Hortelano o Jorge Semprún, entre entre d'altres.

Carlos Fuentes, acompanyat de la seva dona, Silvia Lemus, i d'altres personalitats, com el cap de la Casa Rei, Rafael Spottorno, Alfonso Cortina, Fernando Schwarz i Carme Riera, ha assenyalat que aquest "és un premi a la paraula escrita, un art molt diferent de la pintura o la música. "La literatura està feta de paraules quotidianes, de l'"hola", "bon dia" o "com està?". "A mb això ha de treballar l'escriptor, però com ho fa? Amb la imaginació i la paraula", ha dit el premi Cervantes o príncep de les Lletres i un dels escriptors més importants del segle XX.

Fuentes ha recordat, en el seu discurs, Cervantes, Kafka i Juan Rulfo. "La Manxa no seria el mateix després de Cervantes, ni Praga, sense Kafka, ni Jalisco sense Rulfo. La literatura hi afegeix alguna cosa que abans no existia", ha matisat. "La literatura és incòmoda –ha continuat–, no s'adorm, és exigent i no fixa res; revela moviment, el subjecta a la veritat i ens obliga a donar moltes explicacions al món. La literatura no mira d'imposar la veritat, sinó que vol  qüestionar totes les veritats".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT