EUSKADI CAP A LA PAU
Especials 21/04/2013

El delegat del govern espanyol al País Basc afirma que parlar de "presos polítics" pot dur a la il·legalització

Carlos Urquijo explica en una entrevista a Efe que és una de les més de vint "actuacions i actituds" de Sortu que ha remès a la Fiscalia per instar a dissoldre el partit

Efe
2 min
El delegat del govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo / EFE

VitòriaEl delegat del govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo, considera que l'ús de l'expressió "presos polítics" per referir-se a reclusos d'ETA "pot conduir, sumat a altres conductes, a la il·legalització d'un partit polític ". En una entrevista a Efe, Urquijo subratlla que "no és de rebut en una democràcia" utilitzar aquest terme perquè els presos d'ETA "no estan a la presó per un delicte d'opinió", sinó per haver "matat, extorsionat i amenaçat". "Em sembla un insult a la democràcia espanyola i una ofensa a les víctimes del terrorisme", ha assenyalat.

Per això, aquesta és una de les més de vint "actuacions i actituds" de les formacions de l'esquerra abertzale que ha posat en coneixement de la Fiscalia per entendre que "podrien superar els límits" marcats en la sentència del Tribunal Constitucional per la que es va permetre a Sortu la seva inscripció del registre de partits polítics. Entre aquestes denúncies al fiscal també figura la participació de representants de Sortu en la rebuda a les restes mortals de l'etarra Xabier López Peña, Thierry, i el suport mostrat per Bildu als vuit integrants de Segi condemnats per pertinença a ETA i detinguts aquest divendres a Sant Sebastià. La idea consisteix en què el fiscal "vagi prenent nota i que si en un moment donat considera que s'han acumulat indicis suficients" que puguin demostrar que han sobrepassat les "línies vermelles" establertes en la citada sentència, insti la seva il·legalització.

En tot cas, no troba "sorprenent" que representants d'EH Bildu parlin de "presos polítics" ni que la seva portaveu a la cambra basca, Laura Mintegi, vegi un "origen polític" en l'assassinat del socialista Fernando Buesa, perquè aquesta coalició, assegura, "no és altra cosa que Batasuna disfressada i ara a les ordres de Sortu". Per Urquijo, aquest tipus de fets "evidencien que els passos que alguns han volgut veure [en l'esquerra abertzale] per acomodar-se a les regles del joc democràtic eren fum i poc sincers". "Quant algú rasca una mica surt el que hi ha sota, que no és altra cosa que el braç polític d'ETA. Tant me fa el nom que hagin usat per esquivar la legalitat", afegeix el delegat del govern espanyol, alhora que confessa la seva "preocupació" per aquests fets, que "obliguen a estar més vigilants perquè ningú estigui per sobre de la llei".

Urquijo no tem que una hipotètica il·legalització de les noves sigles de l'esquerra abertzale pugui suposar un retorn a la violència. "En aquests moments ETA no està en condicions d'actuar i no està en disposició de condicionar l'activitat política ni tampoc les decisions del govern d'Espanya, ni de cap altre govern". Malgrat això, adverteix que mentre la banda no es dissolgui i hi hagi "algun terrorista en la clandestinitat i segueixin existint 'zulos' que no hagin estat descoberts per la policia, algun descerebrat pot cometre alguna acció terrorista".

Davant d'aquest risc, insta les forces de seguretat d'Estat a "no abaixar la guàrdia" i mantenir la "pressió" que va portar ETA a anunciar el cessament de la seva activitat perquè el seu pròxim comunicat "sigui el de la dissolució, lliurament de les armes i posada a disposició judicial dels membres [de l'organització] que queden en llibertat ".

stats