POLÍTICA
Especials 12/09/2012

CiU, ICV i ERC demanen el suport i la comprensió de l'Eurocambra a un referèndum d'independència

Els eurodiputats dels tres partits catalans expliquen a la resta de parlamentaris en una carta que el país "està disposat a ser un soci completament responsable i compromès a la UE"

Acn
2 min
Brussel·les: "Un nou país no seria part de la UE"

BarcelonaCiU, ERC i ICV han demanat als eurodiputats el "suport democràtic i la comprensió" de la cambra comunitària si Catalunya opta finalment per un referèndum d'independència. En un escrit als seus companys al Parlament Europeu, els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d'ERC) expliquen l'èxit de la manifestació independentista a Barcelona i destaquen que Catalunya "està disposada a ser una sòcia completament responsable i compromesa a la UE".

"Els catalans tenen el dret de construir una nova societat socialment justa, econòmicament pròspera i ambientalment sostenible dins de la UE", asseguren els polítics catalans. "Volem cridar-vos l'atenció sobre la manifestació que hi va haver ahir a Barcelona, on entre 1,5 i 2 milions de persones van manifestar-se en suport a la independència de Catalunya", asseguren Tremosa, Romeva i Miranda a l'inici del text, que han enviat aquest dimecres a la tarda a través de correu electrònic.

Els eurodiputats defensen que la societat catalana "està experimentant un procés cap a opinions partidàries a la independència amb un suport generalitzat". "És un moviment inclusiu, democràtic i proeuropeu", destaquen des de CiU, ERC i ICV. "El procés per la independència catalana serà certament complex, però ara per molts analistes dels mitjans catalans i internacionals també sembla imparable", afegeixen.

Independentistes i europeisme

A la carta, els parlamentaris recorden que l'eslògan de la manifestació era 'Catalunya, nou estat d'Europa' i assenyalen que molts dels participants van fer onejar banderes europees "efusivament". Segons diuen, molts catalans creuen que "estarien més ben representants políticament a la Unió Europea amb un estat propi" i que "internament hi hauria més cohesió i serien capaços de promoure més efectivament la seva llengua i la seva cultura".

Els eurodiputats descriuen els arguments que han convençut molts catalans d'optar per la independència. "Una vasta majoria dels catalans creuen que tenint el seu propi estat podran fer front millor als actuals reptes econòmics", expliquen, recordant el dèficit fiscal anual del 8% del PIB. A més, avisen que "no sembla que hi hagi voluntat del govern espanyol o la seva classe política per comprendre la necessitat de Catalunya d'un nou acord fiscal just que la doti dels poders per recaptar tots els impostos".

Per això, demanen a la resta d'eurodiputats que donin suport al procés. "En el cas que Catalunya necessiti organitzar un referèndum d'independència, com és clarament la voluntat demostrada pels ciutadans ahir, ens agradaria tenir el vostre suport democràtic i la vostra comprensió per al procés", conclouen.

stats