França
Especials 21/04/2012

Cinc preguntes per entendre què hi ha en joc a les eleccions presidencials franceses

Més de 44 milions de francesos elegeixen avui si revaliden el mandat a l'actual president de la República, Nicolas Sarkozy, o obren la porta a l'Elisi al candidat socialista, François Hollande, líder a les enquestes

Marc Vidal
2 min
França va a les urnes per elegir president / AFP

BarcelonaQuè hi ha en joc a les eleccions presidencials franceses?

França escull avui el president de la República –que dirigeix la vida política del país– per als pròxims cinc anys. L'elecció es fa en dues voltes, la primera, el diumenge 22 d'abril, i la segona, el diumenge 6 de maig –a la qual només optaran els dos candidats amb més suport a la primera ronda–. Nicolas Sarkozy, el candidat conservador, aspira a la reelecció, però els sondejos fa temps que no el donen com a guanyador a cap de les dues voltes. El gran favorit és el socialista François Hollande, que si triomfa acabarà amb 17 anys de poder conservador a l'Elisi.

Per què Nicolas Sarkozy no ha remuntat a les enquestes?

La popularitat de Sarkozy ha anat a la baixa els últims anys. El seu estil impetuós, la seva hiperactivitat i omnipresència han acabat per passar-li factura. Ni el trencament del matrimoni Merkozy –l'aliança per l'austeritat a Europa amb la cancellera Merkel–, ni els cops d'ull a l'ultradreta amb un discurs contra la immigració no han aconseguit capgirar les enquestes.

Com governarà François Hollande?

François Hollande situa com a prioritat l'augment de la despesa pública per mantenir l'activitat econòmica i superar la crisi. La fórmula del candidat socialista per obtenir més diners és bàsicament l'augment dels impostos per a les rendes més altes. En el capítol social, pensa fer una autèntica revolució a França aprovant el matrimoni homosexual i l'opció que aquestes parelles puguin adoptar.

Les eleccions a França, poden fer canviar alguna cosa a Europa?

Una victòria del candidat socialista a França capgiraria l'actual hegemonia conservadora a Europa, on la dreta mana en països com Alemanya, el Regne Unit o Espanya. La presència d'un govern socialista tornaria a equilibrar la presa de decisions polítiques a la Unió Europea, on ara mana majoritàriament una sola família política.

Tindran efecte les eleccions sobre la crisi de l'euro?

La incertesa sobre la situació de l'economia francesa va fer que el deute del país perdés la màxima qualificació que atorguen les agències de ràting ara fa pocs mesos. Els seus comptes públics no estan quadrats i l'elevada xifra del deute preocupa els inversors, que veuen un focus d'inestabilitat en plena crisi de l'euro i amb països com ara Espanya o Itàlia a la corda fluixa.

stats