Líbia

Les amenaces internacionals pugen de to

Clinton diu que els Estats Units no han de liderar la intervenció sobre Líbia

La ciutat de Zaouia continua sota atacs per terra i aire de les forces governamentals. Gaddafi afirma en un nou discurs que no pensa rendir-se

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha deixat clar aquesta nit que la iniciativa d'imposar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia no ha de ser nord-americana sinó de l'ONU. "Volem veure el suport de la comunitat internacional", ha assenyalat Clinton a Sky News. "Crec que és molt important que això no sigui un esforç liderat pels Estats Units: és l'ONU qui ha de prendre la decisió".

El president Barack Obama i el primer ministre britànic, David Cameron, han acordat que l'"objectiu comú" és la fi de la violència i la sortida de Gaddafi, apunta la Casa Blanca. En una trucada telefònica, els dos líders "van acordar seguir endavant amb la planificació, fins i tot a l'OTAN, sobre tot l'espectre de respostes possibles, inclosa la vigilància, l'assistència humanitària, l'aplicació de l'embargament d'armes i una zona d'exclusió aèria".

Dret de veto

Gran Bretanya i França estan buscant una resolució de l'ONU per bombardejar les defenses antiaèries de Gaddafi, i grantir la seguretat dels avions que després mantindrien el seu espai aeri permanent sota control. Rússia i la Xina, que tenen dret de veto al Consell de Seguretat de l'ONU, es mostren reticents a una acció militar d'aquestes característiques.

Hafiz Ghoga, portaveu dels rebels del Consell de Transició de Líbia, la força opositora més visible, va dir ahir a Bengasi, la capital dels rebels a l'est del país, que "completarem la nostra victòria quan s'estableixi la zona d'exclusió aèria. Si hi ha també mesures per posar fi al reclutament de mercenaris per part de Gaddafi, la seva fi serà qüestió d'hores".

La ciutat rebel més propera a Trípoli, Zaouia, a 50 quilòmetres a l'oest de la capital, continua sota una forta ofensiva per terra i aire de les forces lleials al règim. Testimonis contactats per telèfon aquest matí afirmaven a l'agència Reuters que "la ciutat com la coneixíem ja no existeix: han estat atacant des de les deu del matí fins a quarts de dotze de la nit". Afegia que hi havia dotzenes de cossos al carrer i que s'havia tallat el subministrament d'energia i aigua. Segons un treballador ghanès que va fugir dimarts, la plaça central de la ciutat encara era controlada per la insurgència, que instava per altaveus a la població a defensar les seves posicions. Els periodistes internacionals convidats pel règim de Gaddafi a visitar Trípoli denuncien que en els darrers dies no han pogut entrar a Zaouia per contrastar les informacions.

A l'est del país, controlat majoritàriament pels rebels, ahir van continuar els bombardejos de l'aviació governamental sobre el port petrolier de Ras Lanuf. Les forces rebels tenen un armament i una formació mllitar precària i no poden fer front als atacs aeris. La zona de front està situada entre Ben Jawad, a 550 quilòmetres de Trípoli, i Ras Lanuf. Les tropes governamentals que havien estat assetjant Misurata van marxar dimarts en direcció est cap a Sirte, ciutat natal i bastió de Gaddafi.

Nou discurs de Gaddafi 
Gaddafi es va adereçar ahir a l'hotel de Trípoli on s'allotgen els periodistes estrangers per donar entrevistes a una cadena turca i una televisió francesa. Va descriure els rebels com a "joves podrits de drogues recolzats pels terroristes d'Al-Qaida", i va reiterar que abans de rendir-se moriria a Líbia. 
Va visitar a un hotel de Trípoli, on s'allotgen els periodistes estrangers a última hora de dimarts i va donar entrevistes curtes als equips de televisió francès i turc. Aquest matí la televisió estatal ha difos el quart discurs del dictador en aquesta crisi, adreçat als líders tribals a Trípoli, on Gaddafi acusava els rebels de voler aplanar el camí per una nova colonització de Líbia, que permetria a Gran Bretanya, França i els Estats Units dividir el país i controlar el seu petroli.

En una referència a les revolucions al Pròxim Orient i el Magrib, Gaddafi va preguntar: "Com poden els pares libis permetre que els tunisians, egipcis, algerians i afganesos reclutin els seus fills?".

Els rebels parlen amb la UE i els EUA
Representants de l'oposició líbia es va reunir ahir amb la cap de política exterior de la UE, Catherine Ashton, a Estrasburg, i parlaran al Parlament Europeu aquest dimecres. Mahmoud Jebril, cap del comitè de crisi del Consell Nacional de Líbia, va dir que la UE ha de reconèixer el consell com l'únic representant legítim del poble libi. Per la seva banda la UE va acordar ampliar les sancions a Líbia i el bloqueig dels béns de més membres de la família de Gaddafi.

Representants dels rebels també es van reunir a Roma i el Caire amb l'ambaixador dels EUA a Líba, segons ha explicat aquesta nit el portaveu del departament d'Estat, que ha reconegut els primers contactes amb el Consell Nacional de Transició, sense donar-ne més detalls.