Especials 06/07/2012

Clinton: “A Rússia i la Xina els sortirà car el seu suport al règim sirià”

La secretària d'Estat nord-americana avisa els dos països que bloquegen els acords de l'ONU durant la conferència dels Amics de Síria a París, el mateix dia que ha dimitit un general sirià

Ara
2 min
Hillary Clinton, secretària d'estat nord-americana i Laurent Fabius, ministre d'exteriors francès, durant la conferència de París. AFP

BarcelonaLa secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha demanat als altres països de la comunitat internacional que facin que Pequín i Moscou paguin un preu per la seva posició. Clinton ha fet aquesta petició durant la conferència d'Amics del Poble Sirià a París, que ha acordat que els crims del règim de Damasc no quedin impunes.

“No crec que pensin que estan pagant un preu per ser al seu costat, l'única manera que canviï la situació és que totes les nacions aquí presents deixin clar que els costarà car”, ha dit Clinton durant la conferència. “El que sosté el règim són els diners de l'Iran, el suport de Rússia i els errors de la resta de països a l'hora d'aplicar sancions”, ha continuat la representant dels EUA.

La conferència d'Amics del Poble Sirià que s'ha celebrat divendres a París ha reunit més d'un centenar de representants de països àrabs i occidentals. Aquesta és la tercera cita del grup, que ja s'havia reunit a Tunis i a Istanbul.

Crítiques al règim

Diversos líders europeus han criticat durament el govern de Baixar al-Assad: “Que un govern mati la seva pròpia gent va en contra de totes les normes internacionals i de la decència humana”, ha dit Clinton. “Quan no imposem sancions estem acceptant que el règim obtingui els mitjans per matar el poble sirià”, ha declarat el responsable britànic d'Exteriors, William Hague.

L'amfitrió, Françoise Hollande, president francès, ha criticat els que no han anat a la conferència: “Vull dirigir-me als que no són aquí; en aquest punt de la crisi siriana no hi ha dubte que s'ha convertit en una amenaça per a la pau i la seguretat internacional”.

Acords concrets

La conferència ha acordat una petició comuna, el compliment del pla de pau dissenyat per Kofi Annan, exsecretari general de l'ONU, que fins ara ha sigut ignorat per Damasc. Per evitat les constants violacions al pla de pau per part del règim sirià els països reunits han demanat al Consell de Seguretat de l'ONU que aprovi sancions “més dures i àmplies”.

Els Amics del Poble Sirià han acordat ajudar l'oposició perquè pugui preparar la transició. Per fer-ho augmentaran les ajudes i enviaran equips de comunicació. Els estats reunits a París també han demanat la creació de corredors humanitaris i de zones d'exclusió aèria, així com la recopilació de proves contra el règim per si en el futur se'l pot jutjar.

Deserció d'un general sirià

Aquest mateix divendres, durant la conferència de París, un general del règim sirià ha desertat i segons el ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha anat cap a París. El mateix ministre francès ha confirmat que el general dimissionari és Manaf Tlas, molt pròxim a Baixar al-Assad i considerat amic personal del dictador, segons diu la cadena àrab Al-Jazira.

Tlas forma part d'una família molt lligada al clan dels Assad; el pare del general havia sigut ministre de Defensa durant 30 anys.

Aquesta és la primera deserció d'una persona del cercle interior d'Al-Assad, però el règim ha tret importància al fet escrivint a la seva web de notícies que “la seva deserció no vol dir res, si les forces d'intel·ligència haguessin volgut arrestar-lo ho haurien fet”.

stats