IRREGULARITATS EN L'ADMINISTRACIÓ
Especials 01/03/2012

Compromís vol que les Corts siguin acusació particular contra la trama corrupta de cooperació

La causa judicial investiga el desviament de fons públics per valor de 9 milions d'euros destinats a projectes de solidaritat. La formació d'esquerres i nacionalista estudia presentar-se també com a part en el procés

Salvador Almenar
3 min
Enric Morera i Mireia Mollà

ValènciaEl grup parlamentari Compromís demanarà a les Corts Valencianes que es personin com a acusació particular en la causa que investiga el presumpte desviament de fons públics destinats a projectes de cooperació. La investigació s'ha saldat ja amb 15 detencions, algunes d'elles de persones que estaven a les ordres de Rafael Blasco –actual portaveu parlamentari del PP– quan aquest era conseller de Solidaritat.

Així ho ha anunciat aquest matí la diputada Mireia Mollà en una roda de premsa en la qual ha recordat que la investigació judicial estudia el possible desviament de fons per valor de 9 milions d'euros. Mollà, que va ser l'autora d'una de les denúncies que va donar inici al procés fa any i mig, tampoc ha descartat que el seu grup es personi també en el procés. La diputada ha explicat que entén que el Parlament valencià hauria de personar-s'hi, atès que és "una part afectada". Mollà ha explicat que les Corts van donar 40.000 euros dels 177.000 aportats per institucions que la conselleria dirigida per Rafael Blasco va destinar "a dit" a la Fundació Hemisferi per a la reconstrucció d'Haití i ha opinat que, "si els han furtat", la cambra "ha de seguir també el rastre dels diners i demanar responsabilitats penals".

No és la primera vegada, però, que Compromís demana que les Corts es personin en el procés. No obstant això, la majoria del PP en la mesa de les Corts va rebutjar fa mesos el requeriment en entendre que no hi havia cap motiu que ho justifiqués. Ara, però, que ja hi ha un procés obert, presentaran una iniciativa parlamentària perquè "es debati en el ple i tots es pronunciïn sobre el tema". Per la diputada, la cambra autonòmica "té tot el dret del món a estar en aquest procés judicial que investiga si hi ha hagut una corrupció de diners que anava a les persones més desfavorides". I que al seu parer "ha sigut aplaudida, afavorida i ha comptat amb la complicitat" del llavors conseller i actual portaveu parlamentari del PP, Rafael Blasco.

La Generalitat revisarà els expedients

Per la seva banda, el conseller de Justícia i Benestar Social, Jorge Cabré, ha donat l'ordre d'iniciar un procés de revisió de tots els expedients relacionats amb les fundacions que estan sent investigades per la Fiscalia Anticorrupció. El responsable del departament ha assenyalat que l'informe de conclusions resultant d'aquesta investigació quedarà a disposició dels grups parlamentaris, així com de la Justícia si és requerit. Cabré ha explicat que amb aquesta iniciativa la Generalitat Valenciana pretén respectar el "principi de màxima transparència" pel fet de tractar-se de fons destinats a la cooperació i al desenvolupament.

Mentrestant, la investigació judicial continua oberta, encara que sota secret de sumari. En les properes hores, a més, podrien produir-se noves detencions, atès que la titular del jutjat d'instrucció número 21 de València ha emès diverses ordres de cerca internacional contra membres de fundacions investigades per presumpte frau en les subvencions. Fins al moment, 15 persones han sigut detingudes i posteriorment posades en llibertat, encara que estan imputades, excepte l'empresari César Augusto Tauroni, que sí que és a la presó per ordre de la jutge.

A més dels empresaris detinguts com a conseqüència de la investigació judicial, quatre dels arrestats formaven part de la Generalitat Valenciana. Es tracta de l'exdirector general d'Integració i Cooperació, Josep María Felip; el fins fa uns dies sotssecretari de la conselleria de Sanitat, Alexandre Catalá Bas; Marc Llinares Picó, destinat en el Servei d'Innovació i Planificació Estratègica de la conselleria d'Hisenda, i la que va ser la cap del Servei de Cooperació, María Dolores Escandell.

stats