EUROREGIÓ
Especials 17/04/2012

Compromís reclama la inclusió del País Valencià en l'Euroregió Pirineus Mediterrània

La coalició presenta una proposició no de llei a les Corts on defensa els vincles històrics, culturals, socials i econòmics per instar el Consell a fer les gestions adients

Acn
2 min
REUNIÓ DE L'EUROREGIÓ 
 Artur Mas es va reunir ahir amb els representants de l'Euroregió de les Balears,  el Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló.

ValènciaEl grup parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes ha registrat aquest dimarts una proposició no de llei perquè la cambra insti el Consell a fer les gestions adients per incloure el País Valencià en l'Euroregió Pirineus Mediterrània. Així ho ha comunicat a través d'una nota de premsa en què s'explica que el País Valencià "està estretament vinculat, històrica, cultural, social i econòmicament a esta Euroregió i sense ser directament regió transfronterera, sí que està al nord-oest de la Mediterrània i afectada pel conjunt de polítiques de l'Euroregió". La portaveu adjunta Mònica Oltra defensa la inclusió perquè "ajudaria a afirmar-nos com a territori de projectes a escala europea".

Oltra ha afegit que així el País Valencià podria ser partícip dels objectius de l'Agrupació europea de cooperació territorial (AECT) Pirineus Mediterrània. La portaveu ha destacat entre aquests "la millora de la competitivitat internacional dels seus membres i convertir el territori en un pol d'innovació i creixement mitjançant els vincles teixits entre els centres tecnològics, científics i culturals".

L'AECT Pirineus Mediterrània, nascuda el 29 d'octubre de 2004, és un projecte de cooperació política entre Catalunya, les Illes Balears, Aragó, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées. En l'actualitat, Catalunya ocupa la presidència de torn de l'Euroregió. Segons que explica Compromís, el seu objectiu és crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori. AECT també defensa la constribució a la construcció d'una Europa unida, solidària i propera als ciutadans.

Des de l'agost de 2009, l'AECT Pirineus Mediterrània, és un nou instrument jurídic dotat de personalitat pròpia i ajuda els membres de l'Euroregió a realitzar projectes de cooperació transfronterera, transnacional i interregional, i de cohesió econòmica, social i territorial. La portaveu adjunta de Compromís conclou que per aquests motius "seria positiu formar-ne part".

stats