Especials 27/06/2012

PSPV, Compromís i Esquerra Unida, disposats a afavorir el canvi de govern al País Valencià

Els líders dels tres partits mostren la seua predisposició a formar un govern de coalició a partir de 2015 tot i que supediten el pacte a un gran acord de mínims. Tots tres diagnostiquen una pèrdua de confiança dels ciutadans en el PP

Salvador Almenar
3 min
valencians pel canvi

ValènciaLa plataforma cívica 'Valencians pel canvi' va reunir ahir el secretari general del PSPV, Ximo Puig, el portaveu de Compromís al parlament valencià, Enric Morera i la coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià, Marga Sanz, per parlar de la possibilitats d'articular una alternativa progressista al govern del Partit Popular. El debat 'Objectiu 2015: l'esquerra dialoga', que es va celebrar al centre cultural La Nau i que va reunir a més de 200 persones, va servir per escenificar el treball conjunt que les tres formacions hauran d'emprendre després de les pròximes eleccions si l'aritmètica parlamentària els permetera guanyar la Generalitat valenciana.

Els tres representants polítics van confirmar que, si es presentara la possibilitat, propiciarien un acord de govern que acabara amb 20 anys de poder del PP al País Valencià. Però, les posicions estan encara allunyades entre els tres partits. El socialista Ximo Puig va ser qui menys impediments va posar a l'hipotètic acord. Així, va dir que "sí és possible, i desitjable, una alternativa" de govern.

Enric Morera, però, va incidir en la idea que l'acord sols arribarà si els plantejaments del PSOE canvien "i no es pleguen als interessos dels mercats". "Volem un canvi, no un recanvi" –va explicar Morera–, i va afegir que la posició de Compromís parteix de la premissa d'un canvi del sistema "i no sols el canvi de cromos d'uns per altres". La coordinadora d'EUPV, per la seua banda, va posar com a condició d'un futur acord "que no es traspasse cap línia roja com la privatització dels serveis públics". A més, Marga Sanz va apostar per "respectar les diferències" perquè els ciutadans "sàpiguen sempre i en cada moment què pensa cada partit".

L'herència del PP

Tot i ser un debat constructiu i de futur, parlar dels 17 anys de govern del PP al País Valencià va ser un punt ineludible. Al voltant de l'herència dels successius governs populars, PSPV, Compromís i EUPV van apropar els seus punts de vista. Tots tres van destacar el balanç "molt negatiu" dels governs d'Eduardo Zaplana, Francisco Camps i, ara, Alberto Fabra.

El líder socialista va afirmar que la "foto finish" dels anys de govern del PP "convoca a la rebel·lia". Així, va destacar que al País Valencià "s'ha governat molt malament i en favor d'uns interessos que no són els generals". Puig va criticar la manca d'un projecte de país del Partit Popular i la seua incapacitat per fer front a la crisi. Una crisi a la que sols es podrà posar fi si es cerca un nou projecte de país construït "amb tots els actors econòmics, polítics i socials", va afegir Puig.

L'anàlisi del síndic de Compromís va ser contundent: "la deterioració del PP és imparable, malgrat que tractaran de perpetuar-se en el poder". Morera va arribar a aquesta conclusió tenint em compte el que està passant a Europa i que –va avançar– "també passarà al País Valencià". "La crisi s'emporta per davant tots els governs que han decidit servir als mercats i no a la societat", va afegir. Per aquest motiu, Morera va animar la resta de grups de l'oposició a "jugar de manera intel·ligent" per convertir-se en una alternativa real de govern.

Per últim, el diagnòstic de Marga Sanz va concloure que el País Valencià té "un govern intervingut i incapaç d'arreglar els problemes de la gent". Eixa intervenció del govern espanyol fa, segons la seua opinió, que el Consell haja renunciat a algunes competències que posen en joc l'autogovern valencià. Per a Sanz, tot és conseqüència de la fallida d'un sistema de model econòmic basat en l'"especulació, la corrupció i la privatització" que ha fet minvar els recursos que el govern valencià posa a disposició dels ciutadans.

stats