Especials 19/03/2011

Confirmen la presència de iode radioactiu en aliments a prop de Fukushima

L'OIEA diu que aquestes mostres són de baix risc pels ciutadans però el seu consum és perillós en nens i joves

Agències
1 min
Famílies que fugen de la zona de Fukushima / AFP

FukushimaL'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha confirmat la presència de iode radioactiu en productes alimentaris a la prefectura de Fukushima, la regió on es troba la planta nuclear que s'intenta controlar.

L'òrgan de l'ONU ha precisat que la contaminació va ser confirmada pel ministeri japonès de Sanitat, Treball i Benestar, i que, "d'acord amb les últimes dades", es tracta de productes contaminats trobats en les tasques de mesura realitzades entre el 16 i 18 de març. "Fins ara, cap altre isòtop radioactiu (a més del iode) han mostrat un increment en l'anàlisi de productes alimentaris a prop de Fukushima", afirma l'OIEA en un comunicat.

Recorda que, si bé el iode radioactiu té una vida curta de prop de 8 dies i després la seva radioactivitat decau en qüestió de setmanes, hi ha un risc a curt termini per a la salut humana si és absorbit pel cos. La seva ingestió pot portar a una acumulació en el cos i perjudicar la tiroide, un perill que afecta sobretot els nens i joves.

Com a mesura de prevenció, les autoritats japoneses van donar dimecres l'ordre de repartir pastilles i xarop de iode no radioactiu a la població evacuada de la zona de 20 quilòmetres de radi al voltant de la planta de Fukushima. Com a segona mesura, s'estudia prohibir la venda de tots els productes alimentaris provinents de la prefectura de Fukushima.

stats