Pròxim Orient
Especials 31/01/2012

L'ONU debat avui sobre la crisi a Síria, mentre el conflicte s'intensifica

La Lliga Àrab, amb el suport dels EUA, el Regne Unit i França, presentarà una resolució que insta Al-Assad a deixar el poder. Rússia amenaça amb vetar-la i diu que és el "camí cap a la guerra civil"

Ara
2 min
Un nen aguanta una pancarta durant una manifestació contra Al-Assad, aquest dilluns. / REUTERS / Handout

BarcelonaAvui començarà el debat al si del Consell de Seguretat de l'ONU per elaborar una resolució que demani la sortida de Baixar Al-Assad del poder.

El Secretari General de la Lliga Àrab, Nabil Al-Arabi, demanarà al Consell que doni suport al pla de l'organisme panàrab per exigir al dictador que deixi el govern i doni pas a un govern d'unitat nacional. Els caps de la diplomàcia de França, el Regne Unit i els Estats Units —representats per Hillary Clinton–, així com el primer ministre del Qatar –cap del comitè de la Lliga Àrab encarregat de la crisi política a Síria– hi assistiran per pressionar perquè s'acordi un text en aquesta direcció.

El ministre d'exteriors francès, Alain Juppé, ha remarcat que anava a Nova York "a fer la màxima pressió perquè s'aturi aquesta matança", i que els aliats "intentarem superar el veto de Moscou".

Rússia s'oposa a la resolució i ha manifestat la seva intenció de vetar-la. El viceministre d'exteriors, Gennady Gatilov, ha declarat a l'agència Interfax que la pressió àrabo-occidental per a una resolució a les Nacions Unides és un "camí cap a la guerra civil".

Dilluns, la jornada més sanguinària

La resolució arribarà un dia després d'una de les jornades més sanguinàries des que va començar la repressió. Segons els Comitès Locals de Coordinació, part de l'oposició, aquest dilluns van morir un centenar de persones, incloses 55 civils, en els enfrontaments entre les tropes d'Al-Assad i els opositors i soldats desertors. Les batalles van produir-se als suburbis de Damasc –que el règim va bombardejar– i a altres ciutats, com Homs.

El grup principal de l'oposició, el Consell Nacional Sirià, ha convocat per avui una "jornada de dol i còlera" com a resposta a les "massacres" de les forces lleials a Al-Assad.

stats