Especials 26/05/2011

Europa intenta que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovi una resolució contra el règim de Síria

França, el Regne Unit, Alemanya i Portugal han redactat una proposta i intenten evitar que Rússia la veti

Efe
2 min
Partidaris de Baixar al-Assad en una manifestació de suport al president de Síria a Beirut / REUTERS

Nova YorkEls països europeus del Consell de Seguretat de l'ONU han redactat un projecte de resolució de condemna de la situació de violència a Síria contra els civils, segons fonts diplomàtiques.

França, Regne Unit, Alemanya i Portugal han elaborat aquest projecte que han presentat als altres països, que ara començaran a analitzar-ne el contingut, de "condemna de la violència a Síria i que demana la protecció als civils".

Entre aquests països, n'hi ha que són membres permanents, el Regne Unit i França, i d'altres que en són membres temporals, Alemanya i Portugal. Amb el suport dels Estats Units, han intentat diverses vegades en l'últim mes que el Consell de Seguretat aprovi una declaració de condemna de la violència amb què el règim del president Baixar al-Assad ha reprimit les protestes civils.

En la proposta de condemna presentada el passat 27 d'abril pels europeus, l'oposició de Rússia va impedir que el Consell acordés la condemna del règim sirià. La a Xina i l'Índia van proposar buscar una solució pacífica i dialogada de la crisi.

Ara, els països europeus han optat per presentar un projecte de resolució que, en lloc de requerir la unanimitat dels quinze membres del màxim òrgan de les Nacions Unides, permet una votació i la possibilitat de ser adoptada per una majoria de nou membres. Tot i així, encara cal que no hi hagi cap veto, i Rússia té dret de veto.

L'ambaixador de Portugal davant l'ONU, José Filipe Moraes Cabral, assegura que té "força confiança" en les possibilitats que la proposta europea aconsegueixi els nou vots necessaris, tot i que admet que l'afer és molt complexe.

El règim sirià ha reprimit amb violència les protestes de manifestants civils que des de fa diversos mesos es produeixen en aquest país, igual que en altres països àrabs, i segons les estimacions ja hi podria haver un miler de víctimes.

Per ara, només el Consell de Drets Humans (CDH) ha aprovat una resolució de condemna contra aquesta repressió i ha decidit enviar una missió d'investigació cap al Síria. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, també ha condemnat en diverses ocasions la violència del règim i ha demanat al govern de Damasc que compleixi les seves obligacions internacionals sobre els drets humans.

stats