MÓN
Especials 22/03/2011

La Cort Penal Internacional detecta set casos a Líbia que poden ser crims de guerra

Es tracta de manifestants tirotejats per les forces de Gaddafi. El fiscal de la CPI està reunint proves per informar el Consell de Seguretat de l'ONU abans de lliurar el cas als jutges

Redacció
2 min
El fiscal de la Cort Penal Internacional, Luis Moreno Ocampo / CPI

BarcelonaEl fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI), Luis Moreno Ocampo, ha explicat avui que ha detectat set casos de manifestants que van ser tirotejats a la revolta líbia i que poden constituir crims contra la humanitat. En unes declaracions a la cadena britànica BBC, el fiscal ha dit que està provant de reunir les proves sobre els fets i espera informar al Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre la seva investigació, abans de lliurar el cas als jutges de la cort. 



El fiscal argentí està investigant presumptes crims de lesa humanitat a Líbia després que el Consell de Seguretat de l'ONU li referís el cas a finals de febrer. "Estem reunint proves, centrant-nos en els primers 12 dies, que corresponien a una situació clara amb civils desarmats en manifestacions. Estem confirmant que van ser tirotejats", ha afegit. "L'assumpte per a nosaltres ara és establir qui va disparar i qui va ordenar els trets", ha explicat el fiscal. 



"Estem identificant almenys set incidents que poden constituir crims contra la humanitat i mirem d'obtenir-ne proves i saber qui va prendre les decisions i qui va fer els trets", puntualitza Moreno Ocampo. El fiscal ha explicat també que serà competència dels jutges establir si aquests incidents han estat atacs sistemàtics i estesos i, per tant, crims contra la humanitat en virtut del dret internacional. 



"Ja veurem què fa Gaddafi, però no estic segur si ell serà la persona acusada. No puc dir-li això ara. El proper repte després d'enviar el cas serà com arrestar la persona", detalla Moreno Ocampo. Basant-se en investigacions preliminars, el fiscal ja ha citat com a presumptes sospitosos de crims contra la humanitat, a més de Gaddafi, diversos dels seus fills i altres alts càrrecs del règim a Líbia.

stats