Egipte
Especials 29/05/2012

Cremen les oficines del candidat egipci Ahmed Xafik

La seu de campanya al Caire de l'ex primer ministre de Mubàrak ha estat atacada, mentre noves concentracions a la plaça Tahrir protestaven contra els resultats de la primera volta

Efe
2 min
Volants de propaganda del candidat Ahmed Xafik a les portes de les seves oficines al Caire, després que un grup calés foc a l'edifici. / MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

El CaireUn grup de manifestants ha assaltat i calat foc la matinada de dimarts a les oficines del candidat presidencial Ahmed Xafik, últim primer ministre de Hosni Mubàrak, a un barri del Caire, segons fonts de la seguretat egípcia. Els manifestants han irromput a la seu electoral de Xafik per protestar contra el resultat dels comicis, que s'hauran de resoldre en una segona volta entre aquest general retirat i el candidat islamista dels Germans Musulmans, Mohammed el-Mursi.

Un testimoni dels fets, Ahmed Shehata, ha relatat a Efe que unes dues-centes persones han arribat a la seu, una vil·la ubicada al barri residencial de Dokki, i han tirat còctels Molotov contra les oficines. Fonts de seguretat han confirmat aquesta informació i han afegit que la turbamulta ha destruït els equips i el material de la seu de Xafik, que és considerats per alguns sectors de la població com un 'fulul' (romanent de l'antic règim).

La façana de l'edifici ha quedat pràcticament intacta després dels atacs, mentre que el carrer on s'ubica la dependència es trobava ple de volants i cartells electorals del candidat tirats pel terra. Després de l'atac, desenes de curiosos s'han desplaçat al lloc dels fets, igual que manifestants que han expressat el seu suport per l'ex primer ministre de Mubàrak i han cridat consignes contra el grup del seu rival a la segona volta, com "Avall la cúpula dels Germans Musulmans" o "El poble vol Xafik com a president".

La televisió egípcia Al Hayat ha ofert imatges de grans flames sortint de la seu principal de Xafik, que ha fet una campanya basada en el restabliment de la seguretat i l'estabilitat al país.

Noves protestes a Tahrir

En paral·lel a aquests fets, un miler de persones s'ha concentrat a la plaça Tahrir, epicentre de les protestes que van acabar amb la presidència de Mubàrak el febrer del 2011, per protestar contra els resultats dels comicis. També hi ha hagut manifestacions a la ciutat mediterrània d'Alexandria.

A Tahrir, s'han viscut moments de gran tensió quan un grup de desconeguts ha començat a tirar pedres als manifestants, que també han respost a pedrades.

Per la seva banda, el tercer candidat més votat als comicis, Hamdin Sabahi, que s'ha quedat a les portes de la segona volta –prevista pel 16 i el 17 de juny– ha difós a través del seu compte de Twitter un missatge demanant calma. "El dret del poble d'expressar la seva opinió està condicionat a que es faci de manera pacífica", ha dit Sabahi, i ha criticat "qualsevol atac a seus de campanya i propietats públiques o privades".

stats