Publicitat
Publicitat

Líbia

L'oposició demana l'ajuda de la comunitat internacional

La Creu Roja es retira de Bengasi davant la imminència de l'atac de les forces gaddafistes

El Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix avui per decidir sobre la intervenció. Els EUA diuen que cal anar més enllà de la zona d'exclusió aèria

El Comitè Internacional de la Creu Roja s'ha retirat avui de la ciutats de Bengas i, capital dels rebels de l'est de Líbia, dient que temen un atac imminent de les forces de coronel Gaddafi. Les tropes pro governamentals han pres posicions a Ajdabia, a només 160 quilòmetres de Bengasi. Tancs, artilleria i avions de combat bombardejen la ciutat, però no queda clar si continua en mans dels insurgents.

El Consell Nacional de Transició, organisme dels rebels, insta la comunitat internacional a establir una zona d'exclusió aèria "per evitar una massacre".  L'ambaixador libi davant l'ONU, que ha desertat del règim, també ha alertat que "en les pròximes hores veurem un veritable genocidi si la comunitat internacional no actua amb rapidesa". Aquesta nit la televisió ha advertit a la població de Bengasi que tenien de termini fins a la mitjanit d'avui per abandonar les zones rebels i els magatzems d'armes. En una intervenció a la televisió libanesa Gaddafi va descartar que es produís una batalla a la ciutat, assegurant que la població ajudava a "expulsar els elements d'Al-Qaida".
Saif al-Islam, fill del dictador, va assegurar ahir que la guerra s'hauria acabat en 48 hores.

El Consell de Seguretat continua deliberant

Després de tancar la sessió d'ahir sense acord, el Consell de Seguretat de l'ONU remprèn avui les converses sobre l'establiment d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. França ha demanat que avui es voti la proposta, presentada pel Líban, que inclou també un enduriment de les sancions sobre el règim de Gaddafi. Els EUA han dit aquesta nit que l'ONU ha de considerar alguna cosa més que una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, davant la divisió dels membres del Consell de Seguretat sobre el projecte de resolució. Rússia, contrària a la intervenció, presentarà una contraresolució.

Segons la corresponsal de la BBC a l'ONU, el projecte de resolució franco-libanès, que també comptaria amb el suport de la Gran Bretanya i els Estats Units, autoritza totes les mesures necessàries per protegir els civils, una formulació que permetria atacs contra les forces de terra de Gaddafi. Rússia, contrària a l'acció militar, com la Xina, proposarien com a alternativa una primera crida per un alto el foc.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT