Cuina catalana i saludable
Analitzem les virtuts de vuit plats tradicionals que, a més, ajuden a combatre malalties molt comunes
BarcelonaSabíeu que el xató és un plat ideal per combatre l'artritis? I que l'esqueixada va bé per al colesterol, i les faves a la catalana per a la diabetis? La pressa de la vida quotidiana ha desterrat de les taules alguns plats tradicionals saludables que ajuden a fer front a algunes de les malalties més comunes. La metgessa nutricionista Pilar Senpau ha recollit en el llibre Dieta catalana i salut (Proa) els principals beneficis del receptari català. Analitzem les bondats que tenen per a la salut alguns dels plats més típics de la cuina catalana.
Amanida catalana
Tots els ingredients per a la felicitat
Aquesta amanida, com totes, té una base d'enciam i tomàquet, però va acompanyada de pernil, botifarra, ou, anxoves i cebes tendres, ingredients que tenen vitamines, minerals i triptòfan, un aminoàcid que ajuda a sintetitzar la serotonina, que es coneix com l'hormona de l'humor i que fomenta la sensació de benestar. La metgessa Pilar Senpau diu que també va bé "per als que necessiten reforçar la memòria", ja que conté lecitina, que ajuda a recordar. S'aconsella també per als que pateixen anèmia, ja que alguns dels seus ingredients com la botifarra, les anxoves o el pernil tenen ferro, que combinat amb la vitamina C del tomàquet s'absorbeix millor.
Escalivada
Ideal per combatre l'estrès i baixar la pressió
La combinació de les albergínies, els pebrots i la ceba és molt saludable, fins i tot per a la gent que ha de fer règim baix en calories. L'escalivada és molt rica en potassi i per tant ajuda a eliminar líquids. Això vol dir que és aconsellable per a la gent que té la pressió alta i per als que estan estressats, que al contrari del que sembla, tenen tendència a engreixar-se. Els seus ingredients són rics en vitamines C, B5 i B6, que ajuden les proteïnes de la carn a fabricar teixits i neurotransmissors. Per això és ideal acompanyar-la d'un plat de carn.
Allioli
La suma d'un aliment antioxidant i un que prevé el càncer
La doctora Pilar Senpau ho té molt clar. "Si hagués d'escollir un menjar de la cuina catalana seria l'allioli", diu aquesta metgessa, que lloa les propietats antioxidants de l'all, "un aliment que va bé per a tot i per a tothom" i que destaca les propietats preventives de l'oli, sobretot contra el càncer de mama. Senpau recomana menjar-lo amb verdures i hortalisses perquè tenen vitamines liposolubles que s'absorbeixen millor si van acompanyades d'un mitjà greixós, com és l'allioli.
Sopa de ceba
El millor remei per a qualsevol refredat
Les àvies ho han dit tota la vida: quan un es troba malament per culpa d'un refredat elles recomanen "una sopa ben calenta". I si és de ceba, molt millor. Aquesta hortalissa és la millor per ajudar l'aparell respiratori, perquè és mucolítica i per això es converteix en el millor aliat quan hi ha un refredat, bronquitis o qualsevol problema relacionat amb l'aparell respiratori.
Botifarra amb seques
El millor plat per fer front als nervis
És un dels plats que té més vitamines del grup B i per això és ideal per a les persones que pateixen dels nervis: des dels adolescents en època d'exàmens fins als executius més estressats. Les mongetes són molt saludables perquè tenen molt potassi, calci i fibra, i per tant són ideals si es pateix de restrenyiment.
Bacallà a la llauna
Un peix d'aigües fredes amb múltiples bondats
El bacallà és un peix molt complet nutricionalment i és molt ric en vitamina B12, la que ajuda a formar els glòbuls vermells, i per això està indicat per a la gent que pateix d'anèmia. A més, el bacallà és ric en altres elements importants com l'àcid fòlic, que en les embarassades va molt bé per al desenvolupament del fetus; també és ric en niacina, que és la vitamina B3, fonamental per al creixement. Finalment també té molt de iode que pot ajudar les persones que tenen una tiroide amb funcionament lent.
Mel i mató
La parella indissoluble del receptari català
El mató és un aliment molt ric en calci. Una ració ja cobreix un quart de les necessitats diàries d'un adult i sumada a les vitamines i minerals de la mel el converteixen en unes postres ideals. La doctora Senpau ho recomana també per a les persones que beuen alcohol sovint i per als que prenen medicaments antiàcids ja que els 174 mg de fòsfor que conté una ració de mató els ajudarà.
Crema catalana
Les millors postres si volem conservar la memòria
Aquest és un dels plats que fa uns anys no faltava mai a taula els diumenges. Però l'obsessió per perdre pes i els problemes de colesterol de molta gent han desterrat aquestes postres, fetes a base d'ous, llet, sucre i canyella. La doctora Senpau reivindica la importància dels ous en qualsevol dieta ja que són un dels aliments que tenen més proteïnes d'alta qualitat que ajuden a afavorir la memòria. A més són unes postres molt energètiques i poden ser un bon complement per a la gent que fa esport. També té molta vitamina A o retinol, que millora la visió nocturna.