ciència
Especials 10/06/2011

Descobreixen per què fumar treu la gana

Investigadors de la Universitat de Yale han observat que la nicotina estimula un grup de neurones encarregades de comunicar a l'organisme que ja ha menjat prou i està satisfet

Redacció
2 min

BarcelonaInvestigadors de la Universitat de Yale, als Estats Units, han descobert el mecanisme pel qual la nicotina suprimeix la sensació de gana, que explicaria per què molts fumadors comencen a guanyar pes quan abandonen el tabac.

Segons publica la BBCBBC, els científics han observat que la nicotina estimula un grup de neurones situades a una regió del cervell anomenada hipotàlem, que són les encarregades de comunicar a l'organisme que ja ha menjat prou i està satisfet.

El descobriment, publicat en un article a la prestigiosa revista científica Science, podria afavorir el desenvolupament de tractaments que ajudin tan a fumadors com a no fumadors a disminuir el pes, i potser també a deixar el tabac.

Els investigadors han admès que el descobriment va ser fortuït, i que es va esdevenir mentre estaven analitzant l'efecte d'un fàrmac antidepressiu que actua sobre un grup de receptors localitzats a la superfície de les neurones que, entre altres funcions, són el blanc de la nicotina al cervell. En provar el fàrmac en ratolins, els científics es van adonar que els animals en tractament menjaven menys que els que no rebien el medicament.

Les cèl·lues POMC, responsables de la pèrdua de gana

En una sèrie d'experiments per investigar aquesta relació, els científics van trobar que el fàrmac activava un tipus específic de receptor nicotínic que, a la vegada, estimulava un grup de neurones situades a l'hipotàlem, anomenades cèl·lules proopiomelanocortina (POMC).

En subministrar nicotina als ratolins, els científics van descobrir que els que tenien desactivades les cèl·lules POMC no perdien pes. A més, també es van adonar que aquests receptors són diferents dels que s'encarreguen d'activar l'ànsia de fumar que senten els addictes al tabac.

Els investigadors han dit que el descobriment podria afavorir el desenvolupament d'un medicament que ajudi a mantenir el pes dels fumadors que han deixat l'hàbit.

Estudis previs han demostrat que les neurones POMC estan involucrades en l'obesitat, de manera que els científics creuen que la troballa també ofereix la possibilitat de desenvolupar tractaments per controlar l'excés de pes i altres trastorns metabòlics.

stats