Primavera Àrab
Especials 25/11/2011

Desenes de milers de iemenites surten al carrer per rebutjar la immunitat de l'expresident Sàleh

El dictador es troba a l'Aràbia Saudita, on va signar el traspàs de poders. Els manifestants exigeixen la fi del règim i un judici pels morts a la repressió

Afp
2 min
Manifestació massiva als carrers de Sannà per exigir el judici de Sàleh / AFP

SannàDesenes de milers de iemenites s'han manifestat a la capital, Sanà, per rebutjar la immunitat concedida al president Ali Abdul·lah Sàleh, a canvi de la seva dimissió. L'imam Fouad al-Hanja ha dit durant al protesta que "la sang dels màrtirs, que el va obligar a dimitir, el portarà ara a la presó i no serà vessada en va". Els manifestants asseguren que no deixaran la potesta fins "al col·lapse del que queda del règim i el sorgiment d'un nou Iemen". Manifestacions per exigir la rendició de comptes a Sàleh s'han reproduit a tot el país, un dels més pobres de la regió.

Sàleh es troba a l'Aràbia Saudita, on dimecres va signar, després de mesos de retard, un acord que deixa el pode a canvi de la immunitat per a ell i la seva família. L'acord va ser acceptat per l'oposició parlamentària i els militars dissidents, però és fortament contestat pel moviment Revolució de la Joventut, que durant deu mesos ha ocupat el carrer per exigir la fi de la dictadura, en el marc de la Primavera Àrab.

Organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional també rebutgen la immunitat i recorden que la repressió va deixar centenars de morts i milers de ferits.

Sàleh havia abandonat el país al juny, després d'un atac al palau presidencial, i s'havia refugiat a l'Aràbia Saudita, malferit. Després de 33 anys al poder, dimecres va acceptar abandonar el càrrec. Ara podria quedar-se al país del Golf o traslladar-se als Estats Units, oficialment per seguir el tractament.

La nit de divendres s'han produit més episodis de violència a Sanà, on les tropes dissidents de la Primera Divisió Blindada del general Ali Mohsen al-Ahmar han intercanviat trets amb les forces de seguretat lleials al comandament central de Yahya Sàleh, un nebot del president.

stats