Especials 27/03/2012

El jihadista detingut a València se'l coneix com 'el bibliotecari' d'Al-Qaida

M.H.A. hauria difós material audiovisual a través d'internet per encoratjar la realització d'actes terroristes

Efe
2 min
El presumpte jihadista detingut aquest dimarts a València. Fotografia facilitada pel ministeri de l'Interior / EFE

MadridEl jihadista detingut aquest dimarts per la Guàrdia Civil a València se'l coneix dins d'Al-Qaida com 'el bibliotecari' de l'organització, i ha sigut una de les peces clau d'una campanya de propaganda i de captació de terroristes a internet, segons ha informat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

En declaracions abans de comparèixer a la comissió de seguretat viària del Congrés, Fernández Díaz ha explicat que el detingut, un ciutadà saudita nascut a Jordània i que respon a les inicials M.H.A., treballava per Al-Qaida i per dues de les seves filials a la península Aràbiga i al Magrib islàmic (AQMI).

M.H.A. es dedicava a temps complet a difondre la jihad per internet. El detingut, que treballava des de casa, dedicava entre 8 i 16 hores diàries a la captació i adoctrinament d'islamistes radicals i, fins i tot, facilitava el transport de terroristes a l'Afganistan i a altres zones on actua l'organització terrorista.

Fernández Díaz ha subratllat que l'assassí de Tolosa, Mohamed Merah, es va formar a través de fòrums jihadistes com el que administrava el detingut a València, encara que ha deixat clar que una i altra operació no estan relacionades.

El titular d'Interior ha destacat la importància de l'operació, que continua oberta i que demostra "l'esforç" dels serveis d'informació per prevenir el terrorisme jihadista a l'estat. La Guàrdia Civil ha fet un registre al carrer Joan XXIII de València, relacionat amb el detingut.

La investigació, iniciada el febrer del 2011, ha obert diligències prèvies del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

La detenció es produeix pocs dies després que un altre membre de l'organització terrorista, Mohamed Merah, confessés que havia assassinat set persones a Tolosa. Merah va morir abatut pels trets dels agents, després del setge policial. La Guàrdia Civil havia buscat el terrorista per Catalunya, després que França alertés que Merah assistiria a un congrés salafista secret a Girona. Fonts del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista espanyol (CNCA) van confirmar a la Cadena SER que Merah hauria participat en aquesta reunió i, també, el fet que s'intenta vincular l'assassí amb líders salafistes ubicats a Catalunya.

stats