MÓN
Especials 26/08/2011

Dimiteix el primer ministre del Japó, Naoto Kan

La gestió del desastre de Fukushima ha debilitat la seva imatge pública i ara plega després d'haver deixat lligades dues lleis per a la reconstrucció del país

Efe
2 min
Naoto Kan, dimarts, quan es va reunir amb el vicepresident dels EUA, Joe Biden / EFE

TòquioEl primer ministre del Japó, Naoto Kan, ha anunciat avui formalment la seva dimissió. Tal com havia promès, Naoto Kan ha fet pública la seva decisió de deixar el càrrec després que el Parlament japonès ha aprovat aquesta matinada dues lleis promogudes per ell que volen canalitzar la reconstrucció del país després del desastre de l'11 de març, quan un terratrèmol i el tsunami posterior van provocar danys greus al nord-oest del país.

"Deixo el lloc de president del partit, tal com em vaig comprometre a fer el 2 de juny", ha explicat Naoto Kan en la reunió de l'executiva de la seva formació, el Partit Democràtic (PD). "Quan sigui elegit el nou president, abandonaré el càrrec de primer ministre", ha afegit en referència als comicis per escollir el líder del partit, previstos pel dilluns, 29 d'agost. El PD ostenta la majoria al Parlament japonès, de manera que el seu líder es convertirà previsiblement en el nou primer ministre del país asiàtic.

La campanya per a l'elecció d'un nou president del partit arrencarà aquest dissabte i s'espera que els candidats que es presentin faran un debat diumenge, 28. Podrien presentar-s'hi més de quatre contendents, un rècord des de la fundació del partit el 1998, entre els quals hi ha els suposats favorits, Yoshihiko Noda, actual ministre de Finances, i Seiji Maehara, exministre d'Afers Exteriors. 



El primer ministre, de 64 anys, va prendre possessió del càrrec el 8 de juny del 2010, després de la dimissió de Yukio Hatoyama. Tot i que va arrencar amb bons nivells de popularitat, el suport al seu govern va caure a poc a poc i es va ensorrar després del terratrèmol de l'11 del març i l'accident a la central nuclear de Fukushima. Va rebre crítiques dures per la seva gestió de la crisi desencadenada després del desastre de març i, des de llavors, tant els membres del seu partit com de l'oposició han exigit que dimiteixi. Amb l'abandonament de Naoto Kan, el pròxim cap de govern es convertirà en el sisè primer ministre del Japó des del 2006.

stats