Especials 20/08/2011

Doble alerta per l'onada de calor i el perill d'incendis

Protecció civil activa la fase d'alerta del Procicat i manté la de l'Infocat, activada ahir

Redacció
2 min
Vista general de la platja de la Malvarrosa (València), aquest matí / EFE

BarcelonaProtecció Civil ha activat aquest matí la fase d'alerta del pla Procicat per l'onada de calor que afecta Catalunya des d'aquest divendres i que, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'allargarà fins al proper dilluns. La decisió s'ha pres durant la reunió del comitè de seguiment de l'Infocat -que segueix en fase d'alerta activada des d'ahir-. A la reunió, presidida pel Director General de Protecció Civil, Manel Pardo, hi han assistit representats de Salut Pública, del SEM, del SMC, de la Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil.

Segons la previsió meteorològica del SMC, les comarques amb un risc més elevat d'onada de calor són les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l'Urgell. De totes maneres, el servei meteorològic alerta que la sensació de calor serà intensa arreu del país.

D'altra banda, i en el marc del pla Infocat, Protecció Civil ha ampliat a 220 municipis la suspensió de permisos per fer cremes i altres activitats que poden comportar un elevat risc de foc. La prohibició afectava ahir 35 municipis.

Després de l'activació de la fase d'alerta del pla Procicat, Salut Pública ha posat en marxa el pla d'actuació Pocs per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut i el SEM ha reforçat el seu Centre Coordinador per donar resposta a un possible augment de demandes d'ajuda sanitària per part de la població, relacionades amb la calor.

Des de Protecció Civil han recomanat evitar trajectes de llarg recorregut per autopistes i mitjans ferroviaris, a causa del factor de risc que suposen les altes temperatures a l'interior dels vehicles i dels combois en cas de retenció. La direcció recomana extremar aquestes mesures, especialment en el cas de persones d'edat avançada o que pertanyin a un grup de població vulnerable.

stats