POLÍTICA
Especials 26/04/2012

El govern espanyol obre la via a l'acostament dels presos d'ETA amb un pla de reinserció

Els reclusos que rebutgin la violència es podran acollir a un nou programa amb classes específiques per facilitar la inserció laboral quan recuperin la llibertat. El ministeri de l'Interior adverteix que els presos s'ho hauran de guanyar i que no hi haurà "acostaments automàtics"

Efe
2 min
Rajoy amb Jorge Fernández Díaz

MadridEl ministeri de l'Interior ha posat en marxa un programa integral dirigit a presos per delictes de terrorisme vinculats a ETA, però també als Grapo, als grups jihadistes i fins i tot al crim organitzat, que vol fer-ne més fàcil la reinserció i evitar que es radicalitzin a les presons.

El programa preveu l'acostament dels presos si demostren que s'han desvinculat d'ETA o de l'organització a la qual pertanyien. Ara bé, Interior adverteix que el pla no preveu "acostaments automàtics".

"La reinserció es va posar en marxa, entre altres coses, per dificultar que la banda terrorista controli els presos, de manera que si se'n desvinculen, poden ser agrupats en presons pròximes a casa seva", expliquen a Efe fonts d'Interior, que insisteixen que no hi haurà "acostaments automàtics".

Fonts penitenciàries han informat a Efe que el programa, que neix de l'anomenada via Nanclares però que és "molt més ambiciós", consisteix en una sèrie d'iniciatives orientades que els terroristes i membres d'organitzacions criminals coneguin la realitat social i reflexionin sobre el seu passat amb l'objectiu que vagin fent passos cap a la integració en la societat democràtica.

Els interns que s'incorporin al programa participaran en "aules" on es tractaran els valors de convivència, tindran accés a formació per facilitar la seva inserció en la vida laboral quan recuperin la llibertat.

"Es tracta de traslladar als interns actituds i conductes que en la societat democràtica es consideren indispensables", expliquen aquestes fonts, que assenyalen que el pla "sistematitza i amplia" el que es va iniciar amb l'anomenada via Nanclares, que rep el nom de la presó alabesa on van ser agrupats la vintena d'etarres –d'un total de més de 600– que s'han desvinculat de la banda.

Interior assegura que no relaxarà els requisits. Assegura que l'intern primer haurà de demanar la incorporació al programa de reinserció, de manera que abans haurà d'acreditar el rebuig a la violència i la seva desvinculació de l'organització criminal a la qual havia format part.

"Qui no es vol reinserir no té sentit que formi part del programa, ja que serà necessària una actitud activa per part de l'intern", insisteixen les fonts.

Acord al Congrés

La iniciativa d'Interior s'enquadra en la línia de l'acord assolit al Congrés el passat 21 de febrer per PP, PSOE, CiU i el PNB. Les formacions van consensuar un text alternatiu a la proposta d'UPyD que reclamava la il·legalització de Bildu i Amaiur, que no va arribar a prosperar.

A més d'apel·lar a la unitat per buscar la dissolució definitiva d'ETA, el text reclamava la construcció de la convivència social "sobre els principis de l'estat de dret" i la continuació de la lluita contra la violència.

El passat mes de març també es van conèixer els resultats del baròmetre sobre la fi del terrorisme elaborat pel govern basc quatre mesos després de l'anunci d'ETA de cessament definitiu de la seva activitat armada. L'enquesta constata que set de cada deu bascos són favorables a facilitar la reinserció dels presos d'ETA i donen suport al seu acostament a presons d'Euskadi.

Interior va concedir el passat mes de febrer el tercer grau penitenciari a José Manuel Fernández Pérez i, a l'abril, a Joseba Andoni Díaz Urrutia.

Pel que fa als Grapo, set dels 38 membres d'aquesta organització que actualment compleixen condemna a Espanya han fet ja els primers passos cap a la reinserció, entre ells, l'exdirigent de la banda Fernando Silva Sande.

stats