Especials 07/05/2013

El ministeri de l'Interior dóna per desmantellat el nucli de la logística d'ETA

"O ETA es dissol o la reduirem a unes sigles com els Grapo", diu Fernández Díaz. Els sis detinguts al sud de França es dedicaven a la gestió de zulos i al subministrament de cotxes i de documentació falsa

Efe
2 min
Fotografies d'arxiu de tres dels sis detinguts: Raúl Aduna, Antonio Goicoechea i Igor Uriarte / EFE

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha donat per desmantellat el nucli de l'aparell logístic d'ETA després de la detenció de tres grups suposadament dedicats a la gestió de zulos i el subministrament de cotxes i de documentació falsa. Hi ha sis detinguts: dos a Llemotges, dos al sud-oest de París i dos més a Montpeller, al Llenguadoc-Rosselló. Els detinguts pertanyien a l'anomenat Elosa, l'aparell logístic, que ha assumit també les activitats de l'antic aparell militar.

Els detinguts són: Raúl Aduna Vallinas i Antonio Goicoechea Gabirondo (Brive-la-Gaillarde); Igor Uriarte López de Vicuña i Julen Mendizabal Elezcano (Montpeller), i Ekhiñe Eizaguirre Zubiaurre i Kepa Arkauz (Blois).

Fernández Díaz ha valorat en roda de premsa la "brillantíssima" operació conjunta de la Guàrdia Civil i la policia francesa, que suposa, ha dit, "un cop de gran calat a la ja malmesa activitat d'ETA".

El ministre ha incidit en la "situació d'extrema debilitat operativa d'ETA" i ha dit que és inevitable "la seva dissolució". "O ETA es dissol, o la reduirem a unes sigles com els Grapo", ha dit.

Segons Fernández Díaz, els sis detinguts estaven "interconnectats". Un d'ells, Andoni Goikoetxea, està considerat "un dels majors experts en explosius de la banda".

El segon grup, detingut a Blois, era l'encarregat de les falsificacions de documents. El tercer tenia com a base Montpeller, on han sigut arrestats Igor Uriarte i Julen Mendizabal, tots dos dedicats al robatori de vehicles.

En ser preguntat sobre la capacitat de la banda terrorista en aquests moments, el titular d'Interior ha explicat que "cada vegada en queden menys, i cada vegada de menor graduació". No obstant això, ha deixat clar que avui és un dia important en la lluita contra ETA i en la "narració" per a la desaparició de la banda.

Aquest any han sigut arrestats cinc presumptes membres de la banda terrorista, tots al gener, i quatre d'ells a França.

Des de l'anunci de "cessament definitiu de la violència", fet per ETA el 20 d'octubre del 2011, s'eleva a 37 el nombre de presumptes membres o col·laboradors de la banda detinguts per la policia, més de dos terços a França.

stats