COMUNICACIÓ
Especials 21/10/2011

'Abc' no vol cap concessió a ETA: "La generositat només se la mereixen les víctimes"

'El Mundo' titlla l'anunci de la banda d'electoralista i mostra disconformitat amb la postura massa neutral de Rajoy. 'La Razón' troba el comunicat insuficient i 'El País' subratlla el paper clau de Rubalcaba al capdavant del ministeri d'Interior, i parla de "triomf de la democràcia"

Ara
2 min

BarcelonaL'Abc titula l'editorial d'aquest divendres En honor a les víctimes i carrega amb força contra l'anunci de cessament definitiu de la banda, que qualifica com un pas del "terrorisme actiu" a "la tutela amenaçadora d'una organització terrorista". L'article destil·la un to combatiu i demana "fredor" davant les possibles "exigències" de la banda en un futur, si no s'arriba al nivell de negociacions que requereix el seu cessament definitiu, i insta a "no estovar-se davant dels etarres". El diari recorda que l'abandó d'ETA es produeix quan ja "ha obtingut una força política sense precedents", amb la qual es podria "resguardar" davant la justícia, i exigeix "cap concessió" del govern espanyol als terroristes:"La generositat només se la mereixen les víctimes".

El Mundo mostra reticència davant del posicionament de Rajoy, que ahir va parlar de "cap concessió política" en el camí que ha conduït al comunicat de la banda, i considera que les seves paraules "deslegitimen tot el discurs previ del PP". A la vegada, veu un gest electoralista en l'anunci d'ETA de deixar definitivament les armes, i adverteix que la banda "segueix activa" i que ha mogut fitxa "de cara a les eleccions". Pel diari, no hi ha garanties definitives en l'anunci d'ETA, i llança una pregunta a l'aire: "Si allò 'permanent' podia deixar de ser-ho, per què allò 'definitiu' hauria de seguir sent-ho?".

En la mateixa línia, La Razón mostra cautela amb l'anunci del cessament definitiu, i titlla els comunicats d'ETA de “promeses vanes o truculentes”. En el seu editorial “Necessari, però no suficient” subratlla que els mateixos terroristes dubten en qualificar l'anunci d'"històric" i considera que si ETA proposa el "diàleg directe amb el govern" és perquè "no pensa desaparèixer". El diari subratlla que Zapatero ha donat per acabada la banda "prematurament" i considera "més realista" l'advertència de Rajoy, que ajorna l'eufòria a "la dissolució i el desmantellament total" d'ETA. Destaca també la "coincidència gairebé unànime" dels pronunciaments de Rubalcaba, Zapatero i Rajoy, i ho qualifica de "mostra de la unitat dels demòcrates davant dels terroristes".

El País qualifica el comunicat com "un mèrit de tots", però destaca el paper clau de Rubalcaba "com un dels polítics que més ha treballat per arraconar ETA". En el seu editorial "Punt final al malson” subratlla la seva feina al capdavant del ministeri d'Interior i considera aquest període com "la pitjor època" i "la definitiva" de la banda. No obstant això, emplaça a un treball col·lectiu a partir d'ara perquè el cessament definitiu de la violència es converteixi en "irreversible".

stats