Especials 18/02/2011

Educació 360 graus per a infants i joves

L’Ajuntament de Barcelona promou serveis addicionals per oferir una atenció integral i incrementar l’oferta formativa

A. Pleguezuelos
3 min
La recent inauguració del camí escolar Prosperitat la van celebrar especialment l’alumnat de l’escola i les famílies / RICARD NOVELLAS

A Barcelona l’educació no té horaris, ni calendaris, ni es queda tancada entre les quatre parets d’un centre. Tampoc no es limita a llibres i classes. Hi ha molts factors i elements relacionats amb estudiar i anar a l’escola i també són importants.

Per aquesta raó l’Ajuntament de la ciutat ha dissenyat un model educatiu integral, que ofereix serveis addicionals relacionats amb l’educació i que completen l’oferta formativa.

Vacances d’hivern

Enguany serà el primer que tindrà lloc a Barcelona l’anomenada setmana blanca, o vacances d’hivern. Entre el 8 i l’11 de març molts pares hauran de buscar alternatives a l’escola o bé demanar vacances per poder estar amb els seus fills. Barcelona respon a les necessitats de les famílies amb menys recursos i ofereix 400.000 euros en ajudes i beques que van destinades a subvencionar les activitats d’aquests dies i que s’atorgaran en funció de la renda familiar.

Hora de prematriculacions

Un any més s’ha obert el període de prematriculacions. Les sol·licituds es podran completar fins al 25 de febrer. Estan obligats a realitzar aquests tràmits els alumnes que entrin per primer cop a un centre educatiu; els nens i nenes que hagin de començar P-3; els alumnes que comencin batxillerat d’art o ho facin després d’estudiar un cicle formatiu i els que vulguin accedir a formació professional, a programes de qualificació inicial o a ensenyaments de règim especial. Les llistes definitives es coneixeran el 2 de maig.

Ja vaig sol a l’escola

A partir de certa edat, anar sols a l’escola o anar amb amics –sense la companyia d’un adult–, és positiu per als infants des de molts punts de vista: guanyen en responsabilitat, autonomia, coneixement del barri, identificació del risc, etc. Per aquesta raó Barcelona fa més de 10 anys que treballa en la implantació de camins escolars, rutes senyalitzades amb indicadors verticals i horitzontals, per facilitar que els nens vagin a l’escola sols. El logotip verd de “Camins Escolars” pintat a terra, a l’inici dels passos de vianants, serveix per fer visible a tothom que a la zona hi ha escolars.

77 escoles amb camí

La primera iniciativa relacionada amb els camins escolars va ser el Camí Amic de l’Esquerra de l’Eixample, que aplega set escoles i l’any passat va celebrar el 10è aniversari. En total, actualment hi ha 77 escoles que porten a terme projectes de camí escolar als districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Gràcia, Nou Barris i Sant Martí. Entre els més nous, cal destacar la Xarxa de camí escolar del Poblenou, que aplega catorze centres escolars i que té molt suport participatiu de les AMPA i les famílies en general, amb gairebé 350 botigues amigues del projecte.

Un procés molt estudiat

El procés per a la creació d’un camí escolar implica, primer, una avaluació inicial per conèixer l’itinerari i decidir les actuacions que caldrà portar a terme. Després es dissenya el projecte específic i es configura el pla d’acció per implementar-lo. Cada projecte té la seva pròpia dinàmica. Finalment, es fa un seguiment i una avaluació del projecte de manera periòdica.

Sempre disponibles: Barcelona estudia a la nit

Durant les tradicionals èpoques d’exàmens als mesos de gener, maig i juny, les sales d’estudi nocturnes s’omplen de joves. Barcelona disposa de vuit equipaments d’aquest tipus que funcionen durant tot l’any. Durant el 2006-2010, les sales d’estudi nocturnes s’han ampliat puntualment fins a tretze en aquests tres mesos forts d’afluència. Ja siguin espais propis o ubicats dins les biblioteques municipals, l’horari és sempre de dilluns a divendres des de les nou de la nit fins a la una de la matinada.

Les vuit sales d’estudi permanents són a l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó i Sarrià. Les puntuals amplien el servei a Ciutat Vella i les Corts.

stats