Especials 10/12/2011

Educar i créixer en família

Recursos i consells sobre hàbits saludables i temps de família

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Educar i créixer en família

BarcelonaEls estudis demostren que la família té una importància clau en el creixement i l'evolució dels fills i filles. En el marc d'aquesta afirmació, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, afirma que el departament vol oferir instruments a les famílies per enfortir el seu compromís en l'educació.

Per garantir aquest objectiu, l'espai web del departament posa a disposició de l'usuari informació i recursos de dos aspectes bàsics: els hàbits saludables i el temps en família. En el primer apartat s'hi inclou informació sobre l'alimentació, la higiene, el descans i l'activitat física. Respecte a l'alimentació, per exemple, es distingeix per grups d'edats i inclou guies sobre la correcta elecció d'aliments i d'altres temes com el sobrepès i els trastorns del comportament alimentari. Els consells sobre l'activitat física inclouen detalls sobre la millor manera d'iniciar els nens i nenes en l'esport i informació detallada sobre els beneficis de la seva pràctica.

Pel que fa a l'espai del temps de família, es distingeix entre la comunicació i el lleure. Així, s'explica en cada etapa del creixement de les criatures quina és la competència comunicativa adequada i es posen a disposició eines com el Programa Créixer amb Tu i el Programa Aprendre amb Tu del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Aquests dos cicles formatius són gratuïts i d'accés lliure i pretenen ajudar els pares i les mares a reforçar la seva tasca educativa.

En l'espai de lleure s'orienta sobre quin és el seu paper en cada etapa de creixement de l'alumne i es faciliten enllaços a webs de museus, a la de la Direcció General de Joventut, a la Xarxa d'Albergs de Catalunya i a la Guia de lleure per a famílies que elabora el departament de Benestar Social i Família. Els enllaços pretenen donar-vos idees per organitzar activitats atractives per tota la família.

Converses. El departamentConverses d'Ensenyament és conscient que com a pares i mares us podeu trobar en el dia a dia amb un munt de dificultats a l'hora d'educar els vostres fills. És per això que el portal ofereix un espai on trobareu exemples de converses entre famílies que plantegen els seus dubtes i d'altres que hi donen resposta des de la seva pròpia experiència.

Enquestes. Avalueu-vos i rebreu consellsEnquestes. . Trobareu dubtes diversos, sobre els sentiments i emocions dels nens i nenes i sobre com comuniquen el que els passa, també sobre com potenciar la seva comunicació no verbal, així com dubtes i respostes sobre les dificultats de compaginar el temps de lleure dels vostres fills i filles amb la jornada laboral. L'espai s'està actualitzant i seguint-ne l'evolució hi anireu trobant noves converses.Les enquestes pretenen ajudar-vos, com a pares i mares, a valorar el vostre nivell d'implicació sobre diferents aspectes de l'educació dels vostres fills. A partir de les respostes, podreu obtenir els punts forts de les vostres actuacions com a educadors i aquells altres aspectes que podríeu millorar.

De moment, compteu amb dues enquestes però la web està en creixement i n'anireu trobant de noves amb regularitat. La primera és sobre com despertar l'hàbit lector en els nostres fills. Després de contestar les 10 preguntes que us proposen obtindreu recomanacions per alimentar la passió lectora de petits i grans. La segona enquesta és d'autoconeixement com a pares i mares. Trobareu preguntes i consells sobre l'acompanyament a casa, la tasca d'educar i la participació en el funcionament del centre educatiu.

Decàleg. Les bases a seguirDecàleg.. Trobareu tres decàlegs en l'espai d'"Educar i créixer en família". Estan relacionats amb la segona de les enquestes, la que us permet autoavaluar-vos com a pares i mares. Els decàlegs versen sobre l'acompanyament educatiu a casa, la tasca paternal com a educadors i la participació en el funcionament del centre educatiu.

Cadascun d'ells us ofereix deu punts a seguir per optimitzar el suport que doneu als vostres fills i filles en matèria d'educació. L'espai us recordarà la importància de tenir cura que el nen arribi a l'escola puntualment i que ho faci havent esmorzat, els decàlegs també emfatitzen la necessitat d'estar al corrent de les relacions que tenen els vostres fills i filles amb els seus amics i de mantenir una actitud comprensiva i positiva, però també ferma i amb criteris clars.

stats