Especials 22/11/2011

La junta militar promet un referèndum però Tahrir vol una renúncia immediata

Els manifestants s'han concentrat a la plaça del Caire per quart dia consecutiu per demanar que es traspassi el poder als civils. Les eleccions legislatives es mantenen pel pròxim 28 de novembre

Efe
1 min

CaireLa plaça Tahrir ha reviscut aquest dimarts l'esperit de la revolució i ha exigit amb una única veu la renúncia de la junta militar, que ha promès un referèndum perquè els egipcis decideixin si els militars han d'abandonar immediatament el poder. “Vés-te'n, vés-te'n”, li han cridat els manifestants de Tahrir al mariscal Husein Tantaui, líder del Consell Suprem de les Forces Armades.

Tantaui ha anunciat en un discurs que ha acceptat la dimissió del govern interí –que ha renunciat com a rebuig a la repressió de la segons revolta egípcia– i que els militars no volen segrestar la transició. El mariscal també ha afirmat que els militars no han participat en la mort de cap egipci durant les protestes. Els últims quatre dies han perdut la vida almenys 33 persones en els enfrontaments amb la policia i els manifestants denuncien que han rebut l'impacte de foc real.

El cap de la Junta Militar ha assegurat que té la voluntat de celebrar eleccions presidencials abans de finals de juny del 2012, un gest per acontentar la població, que reclamava que s'avancessin els comicis. Però els egipcis no en tenen prou i volen que l'exèrcit abandoni les regnes del país.

"La junta militar ha d'entendre que el poble vol la llibertat i no seguir el camí traçat pel règim de Mubàrak com s'ha fet fins ara”, ha dit a Efe un jove de la plaça Tahrir. Els dies de la revolució es reviuen a Egipte, no només per l'esperit de Tahrir, sinó perquè les promeses tardanes i vagues de ña cúpula militar recorden les fetes per Mubàrak, que van caure en sac trencat.

stats