Egipte
Especials 11/02/2012

Vaga general a Egipte un any després de la caiguda de Mubàrak

Els activistes exigeixen la dimissió de la Junta Militar. La falta de participació reflecteix la divisió ciutadana al país

Agències
1 min
Manifestants durant les protestes a la plaça Tahrir / EFE

El CaireAquest dissabte fa un any que Hosni Mubàrak, que va ser durant 30 anys el president d'Egipte, va haver de renunciar al seu càrrec davant la força que va prendre la revolució popular que exigia democràcia. Coincidint amb el primer aniversari de l'esdeveniment, els activistes havien convocat una vaga per enfortir la demanda de dimissió de la Junta Militar que va substituir a Mubàrak.

La vaga general ha posat al descobert les profundes divisions del país, sobretot perquè figures religioses i grups polítics s'han oposat a participar-hi. El transport públic ha funcionat amb normalitat i la convocatòria no ha tingut cap impacte al Canal de Suez, punt clau per Egipte que enllaça Europa i l'Àsia. 'Tenim fam i hem d'alimentar els nostres fills' ha dit el conductor d'un autobús, Ahmed Khalil, explicant que ell no prendria part en l'acció convocada pels grups liberals i d'esquerres.

Durant aquest any, l'exèrcit s'ha enfrontat a dures crítiques per la seva gestió des que va assumir el poder. Encara que els generals s'han compromès a lliurar el poder a un president electe aquest any, els protestants desconfien de les seves intencions.

Mubàrak en el banc dels acusats

L'expresident egipci, Hosni Mubàrak, ha viscut el primer aniversari de la seva caiguda davant del tribunal, acusat d'ordenar la matança de manifestants durant la revolució del 25 de Gener. La defensa ha reiterat que el seu client no va participar en cap acte de violència i ha acusat a 'països estrangers de participar en els assassinats'.

stats