EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 21/08/2012

Les primeres eleccions al Parlament basc sense violència i amb tots els partits

Els comicis se celebraran just un any i un dia després de l'anunci d'ETA de cessament de l'activitat armada, amb presència de l'esquerra abertzale després d'una dècada de prohibicions, però encara amb polítics com Arnaldo Otegi a la presó

M. Colomer
1 min
CONTRIBUCIÓ CLAU 
 L'exportaveu de Batasuna en un acte a Elgoibar, Guipúscoa, l'any 2008. La seva vaga de fam indefinida contribueix a augmentar la pressió sobre el govern espanyol,  que avui rebrà el diagnòstic clínic d'Uribetxeberria.

BarcelonaLes eleccions anticipades que ha convocat aquest dimarts el lehendakari, Patxi López, tenen un valor simbòlic afegit: són els primers comicis bascos en dècades que se celebraran en un context de més normalitat política. Això és, després que ETA hagi anunciat la fi de la lluita armada, amb la participació de tots els partits, inclosa l'esquerra abertzale després d'una dècada d'il·legalitzacions, però amb clares mesures d'excepció encara vigents. Sense anar més lluny, el líder polític de l'esquerra abertzale i un dels principals artífexs del viratge estratègic de l'esquerra independentista basca cap a la normalització política en un escenari de pau, Arnaldo Otegi, segueix tancat a la presó.

Els comicis se celebraran just un any i un dia després que ETA anunciés el cessament definitiu de l'activitat armada. Si bé a Euskadi ja hi ha hagut eleccions des d'aquell anunci en què ha pogut concórrer l'esquerra abertzale sota les sigles de les coalicions Amaiur i Bildu –les eleccions espanyoles i les municipals–, aquestes són les primeres autonòmiques basques del nou escenari polític. De fet, la legalització del partit abertzale Sortu va rebre llum verda del Tribunal Constitucional al juny, després dels comicis espanyols i municipals.

Inflexió

Les eleccions del 21 d'octubre poden marcar un punt d'inflexió històric en la política basca, per les expectatives d'un creixement exponencial de l'esquerra abertzale, que per primer cop aspira a superar el PNB, com ja va passar en les eleccions espanyoles, en què els independentistes d'Amaiur van superar els nacionalistes en nombre de diputats.

stats